Istraživačka podmornica Nautilus otkriva nepoznata područja oceana i svojim otkrićima pomaže biologiji, geologiji i arheologiji. Nautilusova istraživanja mogu se pratiti uživo, a otkriće iz travnja 2022. postalo je viralno.

Put za Atlantidu

Istraživači koji upravljaju dubokovodnim vozilom tada su slučajno kod grebena Lili'uokalani unutar Papahānaumokuākea Marine National Monumenta naišli na nešto što izgleda kao dno isušenog jezera na tisuću metara dubine, na vrhu podmorske planine Nootka. U jednom malenom dijelu, što je odmah potaknulo maštu istraživača i komentatora u cijelom svijetu, formacija nevjerojatno podsjeća na cestu od cigle.

Vulkanska cigla

Ipak nije službeno identificirana kao put do Oza ili Atlantide, već – nešto manje senzacionalno - kao razlomljeni tok hijaloklastitne stijene, vulkanske stijene nastale u visokoenergetskim erupcijama. "Jedinstveni lomovi pod kutom od 90 stupnjeva vjerojatno su povezani sa stresom zagrijavanja i hlađenja od višestrukih erupcija na ovom pečenom rubu", objasnio je istraživački tim. Prilično uzbudljiv primjer iz geologije, moramo priznati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju