Na 13 milja od Komiže smjestio se Brusnik, mali vulkanski otok koji predstavlja geološko blago Dalmacije. S obzirom na to da su dalmatinska obala i otoci gotovo bez iznimki od vapnenca, Brusnik predstavlja vrijednu iznimku. Taj je otočić u prošlosti ribarima bio od velikog značaja.

Upravo su oko njega lovili ribu, ondje su se nalazili bazeni s jastozima, a služio im je i kao sklonište. Na Brusniku se mogu pronaći endemske podvrste guštera koje se ne mogu vidjeti nigdje drugdje na svijetu, a dom je i morskim pticama, kao i zečevima. Od iznimne je ljepote i plaža s tamnim šljunkom.

Dobre vijesti za Brusnik nedavno je objavio i UNESCO-ov Geopark Viški arhipelag. Naime, odobrena su im financijska sredstva za projekt "Planet Brusnik", što je velika stvar za otočić, kao i Lijepu Našu.

Brusnik Brusnik (Foto: Matko Petrić/Vis Archipelago Unesco Global Geopark)

"Brusnik je jedinstven spomenik ribarske arhitekture koji je nedovoljno kulturno valoriziran, a projekt "Planet Brusnik" doprinijet će promociji i očuvanju sveukupne baštine kroz izradu edukativnih materijala, poticanjem kulturnog stvaralaštva kroz dvodnevnu edukativnu radionicu tradicionalne vještine suhozidne gradnje, a poseban turistički doživljaj bit će plovidba sudionika radionice tradicionalnom komiškom lađom - gajetom falkušom", otkriva Geopark Viški arhipelag te dodaje:

"Otok Brusnik nalazi se oko 13 NM (oko 23,5 km) od Komiže u pravcu zapad-jugozapad. Iako površinom malen, svega 0,049 četvornih kilometara, Brusnik je specifičan zbog svoje geološke, prirodne, kulturne i povijesne baštine. 1951. godine zaštićen je kao geološki spomenik prirode zbog magmatskog porijekla stijena od kojih je građen, što predstavlja veliku rijetkost na Jadranu budući da su otoci Jadranskog mora građeni uglavnom od karbonatnih stijena – vapnenca i dolomita. Otok Brusnik i otok Jabuka jedini su jadranski otoci građeni od magmatskih stijena, konkretno dijabaza.

Brusnik je otok koji 'raste'. Konglomerate od oblutaka s paleo-žala nalazimo sve do samog vrha otoka, što ukazuje na recentno izdizanje otoka. Brusničko žalo čine sive valutice dijabaza raznih veličina koje su u podmorju obrasle algama, čime ovo jedinstveno mjesto na Jadranu poprima izvanzemaljske kolorite.

Brusnik Brusnik (Foto: Ivo Pervan/Vis Archipelago Unesco Global Geopark)

U sredini otoka nalazi se klanac s depresijom koju popunjava more, što su komiški ribari iskoristili te napravili od priručnih većih oblutaka bazene s morskom vodom za čuvanje ulovljenih jastoga, takozvane jastožere. Na njegovu velikom žalu vide se ostaci ribarskih kućica izgrađenih od velikih oblutaka dijabaza metodom suhozidne gradnje. Te minijaturne kućice nekoć pokrivene granjem bora s obližnjeg otoka Sveca služile su kao mjesta za soljenje plave ribe u barile te kao zaklon ribarima od sunca i vjetra. Na otoku ima nekoliko endemskih vrsta, među kojima je najpoznatija brusnička crna gušterica."

Otok Brusnik pripada ekološkoj mreži NATURA 2000, a od 2019. zaštićen je UNESCO-ovom oznakom kao dio UNESCO-ova Geoparka Viški arhipelag.

5 mjesta koje treba vidjeti na prekrasnom Biševu (uz Modru špilju) Otok Biševo - 2 Otok Biševo - 3 Otok Biševo - 4 +1 Otok Biševo - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju