Posjetiteljima iz drugih krajeva svijeta Južna Koreja se može činiti poput drugog planeta, a neke od zanimljivijih stvari koje ondje možete doživjeti doznali smo u razgovoru s putopiscem Robertom Dacešinom. Između ostalog, prilikom upoznavanja moglo bi vas zbuniti koliko ljudi u Južnoj Koreji imaju godina jer računaju starost drukčije od nas. Čim se rode, odmah u startu prišije im se jedna godina.

Po južnokorejskim godinama prvu smo potrošili tijekom trudnoće. Vlada je doduše najavila da će uskoro ukinuti takvo računanje godina, ali vjerujemo da će stanovnicima Južne Koreje trebati neko vrijeme da se naviknu na nova pravila. Iako smo mislili da smo mi praznovjerni, i ondje postoje brojne stvari koje donose nesreću – poput crvene boje ili broja četiri.

U svakom slučaju, ako uskoro putujete u Južnu Koreju neće vam biti dosadno, a pobrinite se i da su vam sve čarape koje nosite cijele. Zašto? Zato što će vas u brojnim restoranima diljem zemlje, kao i domovima zamoliti da se izujete prije nego što prođete kroz vrata. Izuvanje u kućama i stanovima je najčešće bez iznimke, a cipele trebaju skinuti svi, bez obzira na dob ili status. I u nekim restoranima nećete se izvući bez ostavljanja obuće u za to predviđenim mjestima.

To pravilo osobito vrijedi u tradicionalnim restoranima, koji su i specifični po niskim stolovima jer se sjedi na podovima. Srećom, ne morate se bojati da ćete se prehladiti jer imaju podno grijanje. Znak da se trebate izuti u restoranima je stalak za cipele kraj kojeg ćete naći gomilu zajedničkih papuča koje možete slobodno koristiti. Osim u restoranima i domovima, cipele se skidaju i u teretanama, školama, kao i poslovnim prostorima.

Bonton za stolom diljem svijeta: Male stvari koje čine veliku razliku i koje bi trebali znati svi putnici Japanski bonton za stolom Bonton - 3 Bonton - 2 +0 Bonton - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju