Bad Ischl je gradić u Austriji, izrastao na zavoju rijeke Traun, blizu mjesta na kojem se u nju ulijeva Ischla, u predjelu Salzburških Alpi nazvanom Salzkammergut-Berge.

Ovaj pitoreskni gradić, koji se do 1906. godine zvao samo Ischl, poznat je po lječilišnom turizmu, stoljetnim rudnicima soli na kojima se čitava regija obogatila i po kojima je pedestak kilometara Salzburg dobio ime, ali i po tome što je u njemu bila ljetna rezidencija cara Franje Josipa i carice Elizabete od Bavarske, Sisi.

Ovo je područje bilo naseljeno od prapovijesti, a u "novije doba“ prvi se put spominje u 13. stoljeću. Danas broji manje od 15 tisuća stanovnika, a godišnje ga posjećuje više stotina tisuća turista. Ove će godine taj broj biti vjerojatno još i veći – jer Bad Ischl je jedna od tri ovogodišnje europske prijestolnice kulture, povodom čega je pripremljen bogat i raznovrstan program.

Magnet za bogataše

Povijest Bad Ischla kao lječilišta seže u početak 19. stoljeća, kada su se lokalne vode počele koristiti u terapijske svrhe. Prva slana kupka i prvi hoteli izgrađeni su u Bad Ischlu 1820-ih, a ubrzo su počeli privlačiti domaće aristokrate, a onda i bogataše, umjetnike i političare iz čitave Europe. U drugoj polovici 19. stoljeća bio je jedno od najpopularnijih austrijskih ljetovališta, a iako mu je do danas popularnost pala, i dalje je živahan centar regije Salzkammergut.

Bad Ischl - 10 Bad Ischl - 10 (Foto: Getty Images)

Godine 1849. Bad Ischl postao je ljetna rezidencija cara Franje Josipa, a Kaiservilla, najveća znamenitost Bad Ischla koja se nalazi u Kaiserparku, iako je i dalje u vlasništvu obitelji Habsburg, dijelom je otvorena za javnost. Franjo Josip i Sisi baš su u Bad Ischlu 1853. objavili zaruke i često su tamo ljetovali. Preciznije, sam K. und K. ovdje je proveo 82 ljeta i proslavio 81 rođendan, u Kaiservilli je 1914. godine potpisao austro-ugarsku objavu rata Kraljevini Srbiji, koja će promijeniti povijest.

Česti gosti Bad Ischla bili su i skladatelji Franz Lehar, Johannes Brahms, Anton Bruckner i Johann Strauss mlađi. Danas je u vili Lehár mali muzej, koji je jedna od mnogih nezaobilaznih kulturnih znamenitosti ovog grada, uz Seeauerhaus u kojoj je Gradski muzej, bivši Kurhaus, danas Kongress & Theaterhaus i zgradu pošte iz 1895. godine.

Bad Ischl, kao jedna od tri ovogodišnje europske prijestolnice kulture, zajedno s 22 okolna mjesta alpske regije Salzkammergut, priredio je bogat kulturni program koji nastoji povezati prapovijesnu, carsku i noviju povijest s budućnosti, tematizirajući “i pozitivne i negativne strane ove čitave regije“.

Turizam i sol glavne su programske teme, a "bijelo zlato" našlo se i u zgodno sročenom motu kulturnog programa: "Kultur salzt Europa", koji nažalost teško možemo smisleno prevesti na hrvatski koristeći riječ sol, pa bi najbliži prijevod bio: "Kultura je začin Europe".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju