Arhitektonski studio HAS design and research predstavio je svoju viziju novog gradskog centra u poslovnom dijelu Bangkoka. Oni zamišljaju Bangkok Civic Centar kao 180 metra visoku zgradu u glavnom gradu Tajlanda koja nalikuje na hrpu naslaganog kamenja, a do koje vozi – žičara.

Štoviše, predlažu 12 različitih linija žičare koje bi povezivale zgradu s mrežom javnog prijevoza MRT, s autobusnom kolodvorom i glavnom cestovnom prometnicom. Zgrada bi se nalazila u javnom parku te omogućila pristup opuštajućim zelenim površinama.

"Gradski centar Bangkoka djelovalo bi kao most prema prirodi i povezivao bi ljude i okoliš," rekli su u arhitektonskom studiju HAS design and reasearch prilikom izlaganja svojeg projekta.

Umjesto tradicionalnog nebodera, tim arhitekta zamislio je zgradu s 35 katova koja bi bila centar za društvene aktivnosti, kulturu i umjetnost. Gradski centar obuhvaćao bi knjižnicu, umjetničku galeriju, dvorane za predavanja i sastanke, kino-dvoranu, kazalište i razne druge prostore od javnog interesa.

Na vrhu bi se nalazio heliopad, a u podzemlju parkiralište na tri razine.

Zgrada bi zapravo bila podijeljena na dva dijela. Jedna polovica izgledala bi poput naslaganog kamenja te ukrašena bogatom vegetacijom te se vizualno nadovezivala na prirodu oko sebe. Druga polovica bi bila ostakljena te ispunjena linijama žičare koja bi povezivala ljude s prirodom.

Bangkok Civic Centar je zasad samo koncept. Hoće li biti izgrađen, vrijedi pričekati i vidjeti.

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju