S ljetom i godišnjim odmorima kreću planiranje ljetovanja i putovanja. Nažalost, s njima kreću i prevare, toliko česte u svijetu turizma. Kako se vaš odmor ne bi pretvorio u katastrofu prije nego je uopće počeo, donosimo vam nekoliko savjeta i upozorenja kako izbjeći najčešće prevare kod online rezervacija putovanja i smještaja.

Provjerite portale preko kojih planirate putovanje

Postoji mnogo lažnih portala koji nude odmore iz snova, rent-a-car, smještaj itd. Prije nego išta uplatite, provjerite vjerodostojnost stranice: tko stoji iza nje, kontakt, adresu, društvene mreže i preporuke koje imaju. Ovakvi portali najčešće iskaču u obliku pop-up reklama i oglasa

Provjerite politiku povrata novca

U slučaju otkazivanja putovanja, dobro je znati što očekivati. Dobro se informirajte o mogućnostima povrata novca, jer problemi često izbijaju onda kada je kupac uvjeren da ima pravo na povrat novca, a onda se ispostavi da to nigdje nije bilo obećano.

Čuvajte se lažnih e-viza

Posljednjih godina lažne e-vize postale su velik problem i česta prevara u online svijetu. Nemojte nasjesti na lažne stranice koje od vas žele izvući osobne podatke koji se mogu zloupotrijebiti. Bilo da je riječ o podacima s osobne iskaznice, putovnice ili detaljima vašeg odsjedanja i putovanja, pripazite na kojim portalima ostavljate svoje podatke, naročito ako vam nude vize po povoljnijim cijenama.

Hotelske sobe i druge ponude: ako je predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i jest

Sigurno ste već čuli za apartmane i hotelske sobe koje zvuče bajno u ponudama, samo da bi po dolasku na lokaciju posjetitelji shvatili da su magično iščezle. Ako naiđete na super-jeftinu-nevjerojatno-dobru-ponudu-stoljeća, provjerite dvaput. Provjerite recenzije i iskustva drugih posjetitelja, da ne biste ostali i bez para i bez muzike.

Lažni mailovi s potvrdom leta

Jedna od najnovijih prevara u svijetu putovanja su mailovi koji vam stižu u inbox naslovljeni s „Potvrda Vašeg leta“. Ovakve poruke mogu stići uoči vašeg putovanja i podsjetiti vas da još niste potvrdili svoje putovanje i kartu. Zatražit će vas da se ulogirate, no prije nego to učinite, provjerite još jednom da li je to službeni mail vašeg avio prijevoznika putem njihove službene web stranice na kojoj, uostalom, možete provjeriti status vašeg leta.

10 najčešćih turističkih prevara: Lažni policajci, spori prodavači, Hotel Glavobolja... Barcelona - 2 Barcelona - 5 Barcelona - 4 +1 Barcelona - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju