Chapman's Peak Drive najpopularnija je cesta u Africi zbog nezaboravnog pogleda na ocean i kamenih gromada koje ulijevaju strahopoštovanje. Na manje od sat vremena vožnje od Cape Towna dočekat će vas sa svojih 114 zavoja raspoređenih na 9 kilometara između Noordhoeka i Hout Bayja.

Pogled koji puca s ceste možda bi i priznao poraz u usporedbi s onim koji puca s naše Jadranske magistrale, no posebnost vožnji južnoafričkom obalom daju upravo stijene koje nisu bezazlene. Nesreće nisu česte, ali otkako su je zatvorenici (koji su je gradili) uz malu pomoć dinamita probili i dovršili 1922. godine, zabilježeno je nekoliko žrtava odrona.

Iako je cesta nazvana prema moreplovcu Johnu Chapmanu, "rođenje" duguje Fredericu de Waalu, administratoru provincije Cape koji se upustio u zastrašujući pothvat izgradnje ceste na negostoljubivom području.

Vrtoglavo strme litice i težak teren Waala nisu zaustavili; za sedam godina cesta je ugledala svjetlo dana. Problemi su počeli 1977. kad se dio ceste urušio, pa je zbog toga neko vrijeme bila zatvorena. Nakon rekonstrukcije promet je ponovno pušten, no poteškoće su se ponovile 2000., kada se Chapman’s Peak Drive zatvorio na tri godine. Nakon što su stručnjaci osmislili projekt kojim će slavna cesta osim ljepote dobiti i na sigurnosti te ga proveli u praksu, Chapman's Peak postala je turistička atrakcija.

Računalne analize područja, postavljanje zaštitnih mreža i djelomično zatvorenih tunela, kao i "uvoz" ponajboljih švicarskih radnika osigurali su osjećaj sigurnosti putovanjem cestom koja neumorno dobiva epitet najljepše na svijetu.

Važne promjene: Što trebamo znati o putovanju u Ujedinjeno Kraljevstvo nakon Brexita? London London +0 London

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju