Najduži prekomorski most na svijetu dug je 55 kilometara, a spaja tri grada – Hong Kong, Macau i Zhuhai u delti Biserne rijeke. Glavni dio proteže se na 29,6 kilometara, a most uključuje i četiri umjetno izgrađena otočića te 6,7 kilometara podvodnih tunela. Službeno je otvoren za promet 24. listopada 2018. godine.

1. Most je dizajniran da se odupre prirodnim katastrofama poput potresa do 8 stupnja po Richterovoj ljestvici, tajfuna, jakih vjetrova i valova, ali i sudaru s brodom koji teži 300.000 tona.

Najduži most - 2 Putovanja Pogledajte kako izgleda najduži prekomorski most koji su Kinezi "složili" za samo 7 godina

2. Najduži prekomorski most na svijetu ima poseban sustav za nadzor vozača koji mjeri njihov tlak i broj otkucaja srca. Uz to, postavljene su „zijevajuće kamere“ koje će se uključiti ako isti vozač zijevne tri puta u dvadeset sekundi.

3. Maksimalna dopuštena brzina vožnje na mostu je 100 kilometara na sat. Vlasnici privatnih automobila moraju zatražiti posebnu dozvolu da bi smjeli prijeći most u svojem limenom ljubimcu.

4. Da biste prešli s jednog na drugi kraj mosta, potrebno vam je oko 50 minuta, uključujući i šest minuta za prolazak podvodnog tunela. Most je skratio put između Hong Konga i Macaua za dva do tri sata.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 516 metara divote: Otvara se najduži viseći most za pješake na svijetu

5. Najjeftiniji način za prelazak mosta je javnim autobusima koji kreću iz Hong Konga i Macaua svakih 10 do 15 minuta. Karta u jednom smjeru iznosi 65 hongkonških dolara, odnosno oko 54 kune. Za taksi ćete trebati izdvojiti osam do deset puta više.

6. U izgradnju mosta utrošeno je 19 milijardi američkih dolara, a predviđeno je da će potrajati do 120 godina. Većina drugih mostova gradi se kako bi izdržali maksimalno 100 godina.

7. Nazivaju ga i mostom smrti jer je 19 ljudi poginulo tijekom njegove gradnje. Broj ozlijeđenih je negdje između 230 i 600, ovisno o izvoru informacija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju