Svaka zemlja ima svoje „mušice“ po kojima je karakteristična, a upravo je u tim različitostima ljepota putovanja i otkrivanja novih geografskih širina i dužina.

Dok nam zdravstvena situacija u svijetu ne dopusti da ponovno počnemo pakirati kofere, zemlje i njihove stanovnike možemo upoznati upravo kroz njihove karakteristične navike, a u Francuskoj ih ne nedostaje.

Dobar dan i oprostite!

Neke od riječi koje ćete u Francuskoj čuti na svakom koraku su definitivno bonjour i pardon, odnosno dobar dan i oprostite, koje su im ponekad poput poštapalica. U usporedbi s njima Šveđani i Norvežani su „u svojem filmu“ pa dok je pozdravljanje na svakom ćošku u Francuskoj posve uobičajeno, na europskom sjeveru nije imperativ.

Sir za desert

Možete li zamisliti ručak bez deserta? Francuzi itekako mogu. Umjesto kolača i torti nerijetko naruče platu sira i čašu vina. Požele li ipak kakvu slasticu, naručit će je ili poslužiti nakon sira, ostane li mjesta za nju.

Tenisice umjesto kotača

Francuzi su strastveni hodači, a oni koji posjete Francusku mogu krenuti nekom od brojnih ruta na kojima će neumjereno ganjati kilometre u šetnji – bilo da se radi o istraživanju sela, planina ili vinograda. Mnogi Francuzi umjesto automobila ili bicikla biraju tenisice za odlazak do posla i natrag, a razlozi su brojni – od zdravlja do mirnog sna.

Savršeni baguette

Odlazak po kruh Francuzima je svakodnevna navika, baš kao i nama – ali za razliku od Hrvata, Francuzima nije problem otići i nekoliko ulica dalje po omiljeni baguette. Tipični duguljasti kruh razlikuje se od pekarnice do pekarnice, i hrskavošću korice i rupama u mekoj unutrašnjosti.

Francuski gard

U usporedbi s Amerikancima, koji su često po prirodi nasmijani čak i kad im nije do smijeha, Francuzi se neće pretvarati da su ludi od sreće samo zato što to od njih netko očekuje. Francuzi su generacijama trenirali kritičko mišljenje, bunili se i zauzimali za sebe, stoga pretjerano odobravanje ili pozitivan pogled na svijet smatraju naivnim, kao i nedostatkom inteligencije.

Koliko poljubaca!

Francuzi se pozdravljaju poljupcima u obraz, a koliko ćete se puta ljubiti, ovisi o dijelu zemlje u kojem se nalazite. Tako primjerice Parižani često daju četiri puse u obraz, u Montpellieru se ljube tri puta, a na Korzici se neki stanovnici ljube čak pet puta. Često ni Francuzi ne znaju koliko se puta trebaju poljubiti...

Ovo bismo prepisali…

Gotovo polovica Francuza potroši više od 45 minuta na ručak svakoga dana jer hranu ne doživljavaju kao puko „gorivo“ za preživljavanje. Pauzu za ručak na poslu Francuzi koriste kako bi porazgovarali s kolegama. Ručak u Francuskoj je ritual, između ostalog zato što Francuzi uglavnom ne grickaju između obroka, nego se čuvaju za pravu stvar.

Ako ste nakon ovog odmah dobili želju da spakirate kofer i autom krenete u avanturu Francuskom, ali to sad nije moguće, dovedite barem njezine mirise i okuse u vaš dom. Na Tjednu francuske kuhinje u Lidlu, nabavite njihove delicije koje će vas okusima odvesti na mirisna polja Provanse, prekrasnu Azurnu obalu ili pariške ulice.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju