Pretrpan zamrzivač u kojem nemate pojma što je što i otkada tu stoji realnost je većine nas. Police su više ideja nego koristan razdjelnik, a ionako sve stoji nagurano i ima oblik... hm, brda. Iz svega u pravilu se nalazi još jedan otvoren paket graška, i skoro ste sigurno da je taj načet nakon ovog koji sada koristite... ili ipak nije? 

Na sreću, uz vrlo malo truda i pripreme i uz par odličnih trikova, zamrzavanjem si možete uštedjeti puno vremena, napraviti veliki  korak prema zero waste filozofiji i lakše uživati u kuhanju omiljenih jela.

Imate natrpan i neuredan zamrzivač

Mehanički prebacujete ostatke hrane iz frižidera u zamrzivač i nakon nekog vremena nemate ni ideju što je sve unutra. Postaje opasno otvoriti vrata zamrzivača jer ledeni blokovi ispadaju i nemate pojma kako je to sve stalo unutra.

Niste baš sigurni ni što je sve to, jer nekako sve izgleda slično, a iskreno, nemate ni preveliku želju odmrzavati da biste shvatiti da vam se to baš i ne jede. Ako ne znate što se nalazi u vašem zamrzivaču i otkad je u njemu najbolje je ipak da hranu, teška srce, bacite i krenete ispočetka.

Nije vrijedno riskirati s pokvarenom hranom i baš ničemu ne služi pun zamrzivač hrane koju nećete pojesti. Zamrzivač možete jako dobro organizirati s samo par jednostavnih trikova, a prvi je: vodite popis! Možda zvuči dosadno i nepotrebno, ali brzo će vam prijeći u naviku i moći ćete iz svoga zamrzivača birati kao trgovini i za čas smisliti tjedni kućni meni.

Koristite neprimjerena pakiranja

Zamrznuta hrana 2 Zamrznuta hrana 2 (Foto: Getty Images)

Uredan zamrzivač možete lakše imati, ako smrzavate hranu u primjerenim posudama i pakiranjima. Prevelike posude zauzimat će mnogo mjesta i nećete moći odmrznuti samo dio zaleđene količine.

Posude nepravilnog oblika ostavit će mnogo praznina među sobom, a u te se praznine sigurno mogao spremiti još koji obrok. Koristite posude za koje ste sigurni da se mogu zamrznuti i one koje se mogu dobro zatvoriti.

U plitkim posudama ostaci će se brže zamrznuti, manje će prostora biti neiskorišteno, a i daju se lijepo složiti jedna na drugu. Najbolji način da uštedite prostor u zamrzivaču je korištenje vrećica za zamrzavanje. Napunite vrećicu, iscijedite zrak i položite je u zamrzivač dok se ne zaledi. Zatim slažite porcije okomito jednu uz drugu, poput knjiga. Dobra je stvar što običnim markerom možete napisati što se nalazi u kojoj vrećici.

Ne označavate spremnike

Ispravno označavanje smrznutih ostataka može vam uštedjeti vrijeme i novac. Svaka posuda ili vrećica treba biti označena nazivom hrane, datumom kada je napravljena i datumom kada je smrznuta.

Nalijepite naljepnice na gornju i bočnu stranu posudakako biste izbjegli preslagivanje i uklanjanje nepotrebnih predmeta iz zamrzivača samo da provjerite što je to.

Sljedeći bi korak bio da s vremena na vrijeme prođete kroz zamrzivač i skuhate ono što je pred istekom trajanja. Neke namirnice mogu zamrznute stajati i do šest mjeseci, dok će se neke puno ranije pokvariti. Većina kuhanog mesa može stajati do četiri mjeseca, a juhe i variva i do šest mjeseci. Međutim, većina hrane obično je dobra oko tri mjeseca, pa to pravilo možete univerzalno primjenjivati.

Ne razmišljate unaprijed

Zamrznuta hrana 3 Zamrznuta hrana 3 (Foto: Getty Images)

Sigurno vam se dogodilo da kad ste već odmrznuli veću količinu hrane, jedete je danima. Vrlo vjerojatno vam i dosadi i opet dio bacite jer ne možete jesti čitav tjedan isto.

Super ideja je zamrzavanje pojedinih porcija. Osim vrećica za zamrzavanje, tu će vam pomoći i silikonski kalupi za muffine u koji možete izliti juhu ili saft i zalediti – i odlediti onoliko porcija koliko vam treba.

Također, s malo planiranja, zamrzavanjem si možete skratiti pripremu kuhanog obroka. U kalupu za led možete zamrznuti recimo koncentrat rajčice, domaći temeljac ili maslac sa začinima koji koristite za umake. Kada kupite svježe povrće, ako ga nećete odmah pojesti, neka vam u naviku uđe da ga odmah nasjeckate i smrznete u ovako raspodijeljenim u porcijama i kad idete kuhati imat ćete osjećaj da se u nekoj kulinarskoj emisiji gdje je sve potrebno netko pripremio umjesto vas.

Ako zamrzavate gotovu hranu, možete prirediti čitav obrok s prilogom i desertom u posudu s odvojenim odjeljcima koji ćete samo podgrijati u mikrovalnoj.

Zamrzavate pogrešnu hranu i na pogrešan način

Nikada nemojte zamrzavati namirnice koje su na rubu kvarenja. Prije nego što hranu zaledite, ohladite je barem na sobnu temperaturu, a idealno je da prije nego je zaledite, stoji malo u hladnjaku.

Hranu odmrzavajte samo jednom i zamrzavajte samo jednom. Neke namirnice su pogodne za zamrzavanje. Sva jela koja sadrže škrob, neće odmrznuta izgledati kao svježa. Bjelanjak će sasvim promijeniti teksturu i postat gumenast, a mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i sira vjerojatno će se razdvojiti. Krumpir će postati brašnast. Zapravo, sve povrće, osim ako je brzo zamrznuto poput kupovnog, lako će postati kašasto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju