Ove godine cheeseburger, ikona američke kuhinje, simbol brze hrane i njegovo obožavano veličanstvo začepljenih krvnih žila, slavi okruglih 100 godina. Iako se bez ikakve sumnje uzimalo da je prvi cheeseburger "složen" 1920-ih ili 1930-ih u Sjedinjenim Američkim Državama, nekoliko je gradova pokušavalo dokazati da su baš oni njegovo rodno mjesto.
Louis Ballast, koji je vodio restoran Humpty Dumpty Drive-In u Denveru u Coloradu, 1935. godine zaštitio je ime "cheeseburger", ali drugi su imali dokaze da su ga - bezimenog - jeli i ranije. Tako je Kaelin’s Restaurant u Louisvilleu u Kentuckyju tvrdio da je već 1934. ne samo izmislio cheeseburger, već i da je "hamburger sa sirom" bio uvršten na njihov redoviti jelovnik. Restoran u Steamboat Springsu u Coloradu hvalio se da je njihov kuhar još 1930. posluživao hamburger s kriškom sira.
Aristokratski burger
Ali sve je njih za nekoliko godina pretekao Lionel Sternberger iz Pasadene u Kaliforniji, koji je u to vrijeme, kao šesnaestogodišnjak, zajedno s bratom blizancem pomagao ocu koji prodavao sendviče na uličnom štandu nazvanom The Rite Spot. Na ovome štandu koji je stajao uz Colorado Boulevard, kojim je prolazila i kultna Route 66, prodavale su se i cigarete, slatkiši, čokoladni slad i pivo od đumbira.
Legenda kaže da je mladi Lionel u siječnju 1924. godine pljeskavicu koja mu se raspala prekrio kriškom sira kako bi burger mogao prodati kupcu (i ne osramotiti se svojim neumijećem). Kupca je ovaj dodatak oduševio pa su se ubrzo pred The Rite Sportom počeli stvarati redovi ljudi gladnih nove “izmišljotine“.
Nazvali su ga "Aristokratski burger: originalni hamburger sa sirom", a u početku se prodavao za 0,15 centi. The Rite Spot je s vremenom postao pravi steakhouse, a „aristokratske hamburgere“ posluživao je sve dok je bio otvoren. Kada je Sternberger umro sredinom 1960-ih, časopis Time objavio je osmrtnicu u kojoj je pisalo da je on izmislio cheeseburger u Rite Spotu.
Cheeseburger - 1 (Foto: Shutterstock)
Pasadena je naravno od čitave priče napravila turistički sadržaj, a ove je godine za veliki jubilej bilo osobito živo jer su uz tradiocionalni Tjedan cheeseburgera, gotovo svi restorani i hoteli imali nešto u prigodnoj ponudi, tiskane su i progodne markice, a na mjestu nekadašnjeg štanda tate Sternbergera već nekoliko godina stoji spomen-ploča.
Magija koju jedna kriška sira otopljenog na pljeskavici dodaje sendviču dobila je bezbroj verzija, a u početku se najčešće koristio američki sir, da bi kasnije u ovaj popularni sendvič ušao i cheddar, švicarski, Gruyere ili plavi sir.
A ako vam je od ove priče proradio apetit, uz ovih nekoliko jednostavnih trikova Zvonimira Jordana, napravite sami najbolji cheeseburger na svijetu.