Na krajnjem jugu Knežije, tamo gdje Savska prelazi u Horvaćansku, na uglu u malom, ali u tančine sređenom lokalu - smjestila se Saga, naš prvi izbor za zalogajnicu mjeseca. Željni domaće jušne hrane umjesto pohanog sira i sumnjivog zagrebačkog odreska, tako smo slučajno naletjeli u ovih tridesetak kvadrata, koji će se s toplijim vremenom proširiti i na terasu. Naravno, nazovete li prije, dočekat će vas vaše jelo to go!


Prvo što upada u oko je da je Saga doslovno dva stola, šank i kuhinja, i da ste vjerojatno tulumarili u većim dnevnim boravcima. Ali sve odiše tolikim redom i urednošću da jednostavno dobiješ potrebu da pitaš mamu možeš li danas ne jesti grašak, ili što god vas već asocira na kuću. Vlasnica Sage Sanja Gajšak je krajem siječnja ove godine konačno ispunila snove i želje ukućana da svoje recepte i ideje pretoči u zalogajnicu koja bi u radno vrijeme većine ureda (10-17) brzinski i kvalitetno nahranila radne ljude kojima je dosadio fast food. Sanja se i sama brine za narudžbe uz pomoć još ljepše kćerke (jednostavno – morate jesti pristojno), dok za šporetom caruje Chef Silvio Predanič, majstor kojeg se sjećaju iz brojnih zagrebačkih restorana (Esplanade, Felinni).


Svakoga se dana tako ovdje na meniju nađu dvije juhe, i tri gableca s dva priloga jako povoljnih cijena od 20-25 kuna. Za savršen kratki bijeg iz ureda, bez bojazni da ćete zapeti na litri i vodi, čistom nezadimljenom zraku i puno malih slatkih šarenih detalja, te smo srijede kušali sljedeće:

Juha od graška, nježna, prirodna, domaća, ručno gnječena, s komadićima graška i grisinom za grickanje. Besprijekorno.
Svinjsko pečenje, sočno, ne premasno, krumpiri kako treba, stvarno kao doma.
Gulaš od gljiva s palentom, premala porcija, jer bih pojeo cijeli kotlić, ali jako nježno i ukusno.
Pita od sira, meka i korektna, i play of the day – rožata iz snova, zbog nje su Mlečani valjda htjeli osvojiti cijelu Dalmaciju. Čista fantastika!


Silvio svaki dan kuha nešto drugo, ovaj utorak su na rasporedu fileki, pa sekeli gulaš, grah... Uglavnom, ako želite mir, tišinu, brzo gotovu klopu, zdrav i topao obrok u više nego ugodnoj atmosferi („Jel vam malo – da dodam još šeflju gljiva?“) u kojoj sve čujete, vidite i komentirate – vrijeme je da posjetite Sagu. Ali se najavite prije, za svaki slučaj na njihovoj Facebook stranici...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju