Poveglia je talijanski otok u Venecijanskoj laguni koji se prostire na tek 0,072 četvorna kilometra, a smatra se jednim od najtajanstvenijih i najjezivijih mjesta na svijetu.

Lošu reputaciju stekao je još u vrijeme Rimskog carstva kada se ovo mjesto između Lida i Venecije koristilo kao karantena za liječenje kuge. Kada je kuga ponovo počela harati Europom u Srednjem vijeku, na Povegliju su opet doveli tisuće bolesnih ljudi.

Pretpostavlja se da je više od 100.000 umrlo i spaljeno na otoku tijekom stoljeća, te da se pedeset posto tla sastoji od pepela ljudskog porijekla. Na otoku se nalazi nekoliko napuštenih zgrada Na otoku se nalazi nekoliko napuštenih zgrada (Foto: Profimedia.hr)

Povrh svega, na Povegliji su 1922. godine otvorili bolnicu za mentalne bolesnike u kojoj se navodno eksperimentiralo s lobotomijama. Ne čudi stoga što su se počele pričati priče da je otok uklet, te da ga proganjaju duhovi.

Talijanska vlada željela je profitirati na cijeloj priči te dati otok u koncesiju na 99 godina osobi koja bi od stare bolnice napravila luksuzni hotel, no taj se projekt nikad nije realizirao.

Danas je pristup ovdje zabranjen za sve posjetitelje.

Kako izgleda tajanstvena Poveglia, provjerite u našoj fotogaleriji.

Slika nije dostupna Putovanja Omiljeno izletište: Radioaktivno jezero na 2 i pol sata od Zagreba

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju