Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u susjednoj Mađarskoj jest Balaton, jezero površine čak 592 km² koje nazivaju „mađarskim morem“. To ga čini najvećim jezerom u središnjoj Europi, a prekrasna priroda i jednim od najpopularnijih. Njegovo ime dolazi od slavenske riječi za blato, pa se naziva još i Blatnim jezerom. Jezerska je voda blago radioaktivna i sadržava znatnu količinu jodnih i magnezijevih spojeva. Evo nekih prijedloga što raditi kada se odlučite za izlet na Balaton.

Uživajte u jezeru

Jezero Balaton pruža raznorazne mogućnosti. Odlično je za aktivni odmor: trčanje, vožnju biciklom, jedrenje, veslanje… Na sportskoj plaži Lido u gradu Vonyarcvashegy možete pronaći školu za surfanje, platformu za skijanje na vodi i igralište za odbojku na pijesku. U Balatonbeneryju postoji odlična plaža za bicikliste ako se odluče na zahtjevni put oko Balatona.

Zajamčeno vam je biciklističko parkiralište, prostorije za ostavljanje prtljage te odlično mjesto za osvježenje tijekom ljetnih mjeseci. 

Istražite Dvorac Feštetića u Kestelu

Kada ste na Balatonu, posjetite obližnji veličanstveni Dvorac Helikon hrvatske obitelji Feštetić u Kestelu, odnosno Monoštoru (Keszthely). Upravo zahvaljujući povoljnom položaju uz jezero, oduvijek je bio zanimljiv aristokraciji, te je zbog toga mjesto bogate kulturne baštine. 

Preporučujemo vam da se popnete na toranj i uživate u panorami Balatona. Najpoznatiji je muzejski dio plemićka knjižnica s oko 90 tisuća knjiga. Dvorac ima 101 prostoriju, a od zanimljivijih se još ističu muzej automobila i kuća palmi. 

Siófok - grad za zabavu

Titulu prijestolnice lude zabave u Mađarskoj drži upravo grad na južnoj obali Balatona – Siófok, u kojem možete naći velik izbor kafića, restorana i klubova. Ondje je i poznati vodeni toranj, 45 metara visoki simbol najvećeg grada regije. Preporučujemo vam da na najvišoj točki uz piće uživate u prekrasnoj panorami Balatona, a pritom će se tlo i stol za kojim ćete sjediti lagano okretati. I to ne zato što ste večer prije izašli.

Kako doći i gdje odsjesti?
Autom će vam iz Zagreba trebati nešto više od 2 sata, a iz Budimpešte oko sat i pol. Zbog odlične povezanosti izlet na Balaton možete organizirati i kao jednodnevni izlet. Evo nekih preporuka za smještaj. Od hotela preporučujemo Bonvital Hotel Hévíz i prekrasnu Vilu Hulam Villu B&B.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju