Otok Anjouan
smjestio se na istočnoj obali Afrike između Mozambika i Madagaskara. Uz Velike Komore i Moheli jedan je od tri otoka koji čini otočje Komori, a koji su se smjestili u Mozambičkom kanalu.

Bivša francuska kolonija ima sve adute za pravu turističku meku: prekrasne plaže, privlačno more, dramatične vrhove planina i bogatu floru i faunu. Unatoč tome godinama je bila u izolaciji te je praktički bila nepoznata u zapadnom svijetu.

No čak i ako nikad niste nogom stupili na ovoj otok, prepoznat ćete sve njegove mirise. Jedna od prvih asocijacija na Anjouan jest Božić. Ovim otokom u Indijskom oceanu dominira miris klinčića, koji raste u grozdovima na stablu.

Plodovi se beru dok su zelene i crvene boje, potom se ručno razdvajaju i suše, a nakon nekoliko dana poprimaju tamnosmeđu boju po kojoj ih prepoznajemo. Ne treba niti spomenuti da su upravo oni jedan od glavnih izvoznih proizvoda zemlje.
U 15. stoljeću kolonisti su ovdje posadili i muškatni oraščić, papar i cimet s otoka Banda i sa Sejšela, kao i mahune vanilije iz Meksika. S Indonezije su pak donijeli mirisno cvijeće ylang-ylang koje je sastavni dio mnogih poznatih parfema, kao što je primjerice Chanel No. 5.

Na otoku površine 425 četvornih kilometara nalazi se velik broj specijaliziranih destilerija koje se bave proizvodnjom esencijalnog ulja ylang-ylanga. Za jednu litru potrebno je utrošiti oko 33 kilograma delikatnog cvijeća te šest sati rada.

Pretpostavlja se da Anjouan zadovoljava oko 80 posto svjetskih potreba za tim mirisnim uljem. Ne čudi stoga što su ovaj su ovaj dio komorskog raja nekoć nazivali parfemskim otokom.

Ipak, Komore su tijekom prošla desetljeća pogodili politički prevrati, pa je Anjouan jedan od najsiromašnijih krajeva svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju