Piadina je jednostavna palačinka od pšeničnog brašna, vode i masnoće koju možete puniti čime god želite. Najslavnija je ona s pršutom, rikolom i rajčicama, no punjenje ovisi o vašoj mašti, afinitetima ili sadržajem vašeg hladnjaka.

Nemojte se ustručavati ni iskoristiti ostatke ručka, Talijani se neće uvrijediti ni ako je napunite Nutellom. Piadina je pronašla svoj put čak i do svemira – na Međunarodnoj svemirskoj postaji jeli su je ruski kozmonauti kao dio mediteranske prehrane.

Ova slasna palačinka tradicionalno je romanjolska delicija, no osim u talijanskoj regiji Emilia-Romagna pronaći ćete je diljem Čizme i to najčešće u piadinerijama – kioscima koji prodaju isključivo tople i svježe pripremljene piadine.

Veličina i debljina piadine varira od kraja do kraja, primjerice u Riminiju su tanke i velike, a kunu se da su kod njih najbolje i nazivaju ih piadama (silno će se uvrijediti ako zatražite piadinu).

U nastavku vam donosimo osnovni recept, ali važno je napomenuti da svaka romanjolska nonna ima svoju tajnu za najbolju piadinu. Poneke umjesto svinjske masti stavljaju maslinovo ulje, neke rade bez sode bikarbone, a neke čak zamjenjuju pšenično brašno kukuruznim.

Piadina se nekad pekla u posebnim glinenim posudama, ali bez problema je možete ispeći na običnoj tavi. Važno je samo da je tava dobro ugrijana i skroz suha bez ikakve masnoće.

Sastojci za osam piadina:

500 g brašna
170 ml tople vode
1 žličica soli
1 žličica sode bikarbone
70 g svinjske masti

Priprema:

1. U posudi ručno pomiješajte brašno, mast, sodu bikarbonu te toplu vodu u koju ste dodali sol, sve dok ne dobijete čvrsto tijesto. Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga otprilike pola sata.

2. Podijelite tijesto u loptice (dobit ćete otprilike osam) koje ćete razvaljati u oblik palačinki.

3. Piadinu stavite na dobro ugrijanu tavu, izbodite je vilicom i pecite dvije do tri minute sa svake strane.
Na jednu polovicu još tople piadine dodajte nadjev (pršut, rajčice, mozzarellu, rikolu ili što god vam padne na pamet) koji ćete prekriti drugom polovicom.

Uživajte u slasnim zalogajima!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju