LISA MINELLI - NEW YORK, NEW YORK

Pjesma koja je i naslov ovog teksta je i najpoznatija pjesma o 'Velikoj jabuci'. Kao i u slučaju prethodnih priča o glazbi posvećenoj gradovima tako je New York ima svoju neslužbenu himnu, a to je definitvno ova pjesma. Nastala kao tema za istoimeni mjuzikl velikog Martina Scorsesea 1977. godine postala je i jedna od najobrađivanijih i najkorištenijih pjesama u svijetu glazbe. Međutim film nije bio dovoljan da se ova pjesma lansira na te visine. Tek je izvedbom Frank Sinatre godinu dana kasnije i s nekoliko malih promjena teksta 'New York, New York' postala planetarni hit.

STING - ENGLISHMAN IN NEW YORK

Englezi i Amerikanci imaju više različitosti nego što bi to netko rekao tko misli da je engleski jezik ishodište obje kulture. Poznato je da Englezi za 'Amere' misle da su priprosti, nekulturni i neduhoviti; dok Amerikanci za 'Jenkije' misle da su uštogljeni i dosadni. Stingova pjesma govori o stvarima koje su jednima normalna stvar, a drugima čudo. Stingov 'Englez' ne pije kavu već čaj, tostira kruh samo s jedne strane, hoda sa štapom ili kišobranom i 'džentlmen uvijek hoda i nikada ne trči' - oh, so British!

THE POGUES & KIRSTY MacCOLL- FAIRYTALE OF NEW YORK

Pjesma bez koje nema nijednog Božića, postala je 'alternativna' zamjena za Whamov 'White Christmas'! Prekrasnu baladu otpjevali su vokal Poguesa Shane MacGowan i Kirsty MacColl, a radnja pjesme se vrti oko mladića koji je više nego sklon alkoholu i njegove djevojke kojoj je mladić obećao 'svjetla' New Yorka. Nakon još jedne pijane noći (ovog puta Badnje večeri) u pritvoru, djevojci je prekipjelo i u pjesmi se gorko- slatko obračunava s mladićem koji joj ne ostaje dužan. Gudačka melodija koja se provlači kroz pjesmu je ipak 'zvijezda večeri' i nosi cijelo (božićno) raspoloženje slušatelja. Nema dobrog tuluma krajem godine bez ove pjesme!

New York's best of the rest:

RYAN ADAMS - New York, New York
BILLIE HOLIDAY - Autumn in New York
BELLE & SEBASTIAN - Piazza, New York Catcher
R.E.M. - Leaving New York
GRACE JONES - Am I Ever Gonna Fall In Love in New York City

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju