FREDDIE MERCURY & MONTSERRAT CABALLE - BARCELONA

Znamo da smo dosadni sa neslužbenim himnama gradova, nismo najmerno! Jednostavno gradovi toliko inspiriraju glazbenike da je titula 'neslužbena himna' neizbježna. Tako i ova pjesma koja se jednostavno zove Barcelona. Freddie Mercury je bio veliki obožavatelj opere, posebno španjolske operne dive Montserrat Caballe. Kada je 1986. godine na španjolskoj televiziji rekao da mu je san upoznati ju, dvojac se susreo baš u Barceloni godinu dana kasnije. Nešto kasnije, gospođa Caballe je zamoljena od organizacijskog odbora Olimpijskih igara 1992. u Barceloni, da pomogne u osmišljavanju glazbene kulise igara. Ona je odmah pozvala Mercurya da joj pomogne na zadatku, a frontmen Queenovaca preplavljen entuzijazmom reagirao je napravivši čitav niz pjesama i kompozicija! Na kraju umjesto jednog singla nastao je cijeli album 'Barcelona', a naslovna pjesma postala je službena pjesma i motiv Olimpijade. Cijela pjesma 'Barcelona' inspirirana je susretom Mercurya i Caballe, primjetno u refrenu...Barcelona, it was the first time that we met!


MANU CHAO- RUMBA DE BARCELONA

Ako ovaj članak čitate danas (12. rujna 2013.), onda ovu pjesmu možete čuti uživo u Zagrebu i to u originalnoj verziji. Nekadašnji frontman punk rock banda Mano Negra, punim imenom José-Manuel Thomas Arthur Chao, a poznatiji kao Manu Chao, gostuje ponovno u Hrvatskoj no to nije tema članka. Tema je Barcelona, grad u kojem Manu živi i radi. Nakon što je rođen u Parizu i živio u Madridu, Manu je odlučio da je Barcelona grad po njegovoj artističkoj mjeri i sada mu možete pisati na katalonsku adresu. Posveta gradu je pjesma 'Rumba de Barcelona' koja se nalazi na live albumu 'Radio Bemba Sound System' iz 2002. godine i govori o šarolikosti i etničkoj multikulturalnosti ovog sjajnog grada.


GIULIA Y LOS TELLARINI - BARCELONA

Glazbeno ljubavno pismo gradu Barceloni, je i naslovna pjesma iz filma Woody Allena 'Vicky, Christina, Barcelona'. Giulia Tellarini je rođena talijanka koja je nakon svog pojseta Barceloni ostala očarana i odmah se preselila u Kataloniju. 'Barcelona' se našla na sountracku gore spomenutog filma nakon što je Woody Allen slučajno pronašao cd s pjesmom na recepciji hotela u kojem je odsjeo. Woody Allen, i sam jazz glazbenik, odabrao je još jednu pjesmu s Giulijinog albuma za 'Vicky' i postao pravi fan banda produživši glazbenu suradnju i na sljedećem filmu. Tekst ove pjesme je kao što smo ranije naveli, čista ljubavna priča između Giulije i grada Barcelone koju je ovjekovječila svojim vjenčanjem s gradom u službenom video spotu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju