1. Pariz - Amelie (2001.)
Amelie je francuska romantična komedija s blagim dodirom fantazije iz 2001. koju je režirao Jean-Pierre Jeunet. Priča se vrti oko mlade djevojke iz naslova koja traži ljubav sebi i drugima u Parizu. Kritičari su većinom pozitivno ocijenili “Amelie” kao vještu bajku režiranu s inventivnim stilom, dok je samo manjina odbacila film kao površnu i lažnu fantaziju. Prvotni naslov filma je bio “Emily”, a glavnu je ulogu trebala igrati britanska glumica Emily Watson a radnja je trebala biti smještena u Londonu. No, gđa. Watson je radije izabrala nastupiti u filmu “Gosford Park”, tako da je priča premještena u Pariz.

2. Aljaska - The Proposal (2009.)
Film koji je samo na američkim kino blagajnama ostvario zaradu od gotovo 160 milijuna dolara govori o Margaret, nasrtljivoj književnoj urednici iz New Yorka, koja je suočena s mogućnošću deportacije natrag u Kanadu. Ona snalažljivo izjavljuje da je zapravo zaručena za svog pomoćnika Andrewa, kojeg već godinama muči i koji jadan nije svjestan što mu se sprema. Andrew pristaje sudjelovati u izmišljotini, no uz neke uvjete. Nespojivi par kreće na put na Aljasku kako bi ona upoznala njegovu ekscentričnu obitelj, a Margaret se radi svoje neprilagođenosti nađe u nizu urnebesnih komičnih situacija.

3. Škotska - Braveheart (1995.)
Hrabro srce je povijesna drama Mela Gibsona iz 1995. Gibson portretira legendarnog Škota Williama Wallacea, borca za nezavisnost Škotske u Prvom škotskom ratu za nezavisnost protiv Edwarda I. Dugonogog. Film je osvojio pet Oscara, uključujući nagrade za najbolji film i najboljeg redatelja, a bio je nominiran za još njih pet. Uspjeh filma pomogao je oživljavanju žanra povijesnog spektakla pa su poslije njega snimljeni filmovi kao što su Gladijator, Patriot, Aleksandar Veliki, Troja, Kraljevstvo nebesko i 300. Iako je veći dio filma snimljen na lokaciji u Škotskoj, većina većih bitki je snimljena u Irskoj, a kao statisti su poslužili članovi irske vojske. Broj statista je dosezao brojku od 1600 njih u nekim scenama, a bilo im je dopušteno da puste bradu i odjenu srednjovjekovne nošnje.

4. Lord of the Rings - Novi Zeland (2001.-2003.)
Gospodar prstenova epski je fantastični roman kojeg je napisao engleski akademik i filolog J. R. R. Tolkien. Priča je započeta kao nastavak Tolkienovog ranijeg djela, Hobita, ali se razvila u mnogo veću i kompleksniju priču. Jedna od najuspješnijih filmskih trilogija „Gospodar prstenova“ sniman je većim dijelom na lokalitetima na Novom Zelandu. Fascinantna i netaknuta priroda ove zemlje poslužila je kao veličanstvena scenografija filmovima koji su odisali i ljepotama ambijenata. Možda su najljepši ambijenti u sva tri dela bili kadrovi Okruga, mjesta i kraja gdje žive mali Hobiti. Danas je mesto Matamata u kojem je, za potrebe filma napravljeno selo Hobita, jedna od vodećih turističkih atrakcija Novog Zelanda.

5. Kina - Avatar (2009.)
Avatar je američki naučno-fantastični film iz 2009. godine, kojeg je napisao i režirao James Cameron. Uz to, to je jedan od najskupljih filmova ikad snimljenih. Radnja je smještena u 2154. godini na Pandori, fiktivnom svijetu u dalekom planetarnom sistemu. Ljudi se bave iskopavanjem Pandorinih rezervi dragocjenog minerala, dok se Na'vi — rasa urođenih humanoida — opiru proširenju kolonista, koji prijete opstanku Na'via i ekosistema sličnog onom na Zemlji. Predivni krajolici s planeta Pandora djelom su snimani u kineskom Nacionalnom parku Zhangjiajie.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju