Danska

Danska je na vrhu ovog popisa zbog toga što je stvarno sigurna država za život. Iako je Copenhagen, glavni grad Danske, dugo bio pod okupacijom Nacista - nakon II. svjetskog rata nije bio u sukobu. Činjenica je da su stanovnici Danske više fokusirani na ekonomski boljitak umjesto na uključivanje u razne oružane sukobe, veoma prijateljski nastrojeni, otvoreni i voljni pomoći.

Norveška

Norveška je, prema GPI-u jedan od najsigurnijih država na svijetu za život, država u kojoj su ljudska prava na najvišem nivou, a državna vlada stavlja mir na prvo mjesto svojih prioriteta.

Singapur

Kao aktivni član međunarodne zajednice, i prije svega mala nacija, Singapur si ne može dozvoliti da sigurnost uzima zdravo za gotovo. Od proglašavanja neovisnosti 1965. godine, Singapur je puno radio na razvijanju dobrosusjedskih odnosa, ali i povećanju ekonomske stabilnosti i energetske neovisnosti.

Slovenija

Slovenci se nalaze u samom vrhu najsigurnijih zemalja svijeta. Prema broju organiziranog kriminala, prisutnosti nasilja i vanjskim sukobima, Slovenija je jedna od visoko pozicioniranih članica UN-a prema sigurnosti koju pruža svojim državljanima. Možda bi neki ljudikoji žive uz njihovu granicu mislili drugačije, ali njih se ne pita.

Švedska

Jedna od najljepših skandinavskih država, Švedska se nalazi daleko na sjeveru Europe. Iako je Švedska jedna od najvećih izvoznika oružja u Europi, ima nisku stopu provala i pljački. Švedska nije bila u ratu i nije sudjelovala u ikakvim borbama već puna dva desetljeća.

Island

Island se oduvijek držao po strani u vrijeme velikih sukoba. I unatoč tome što su islandske banke doživjele kolaps prije nekoliko godina - stanje u državi je ostalo totalno cool.

Belgija

Smještena u samom srcu Europe, ova malena država je dom Europske Unije i NATO-a. Možda je upravo zbog te činjenice Belgija rijetko kad bila uvučena u sukobe. Prepuna srednjevjekovnih gradova, vijećnica, dvoraca i predivne prirode - Belgija je raj za turiste.

Češka

Moglo bi se reći da je Češka relativno mlada država. Od trenutka kad se odcijepila iz Sovjetskog bloka i kad je raskinula državnopravne odnose s Slovačkom, Češka uporno radi na tome da postane snažno ekonomsko središte, i pravo mjesto za ulagače. Human Development Indeks je 2009. godine proglasio Češku državom s visokim razvojem ljudskih prava.

Švicarska

Švicarska je najpoznatija po siru, satovima, bankama i noževima. Ali unatoč tome je izrazito stabilna država s jako malo sukoba. Isto tako, nedavno je proglašena državom s najmanjom nestabilnosti vlade i kao potvrdu tome ima najnižu stopu kriminala u Europi.

Japan

Jedna od najfascinantnijih država na svijetu, ako je suditi prema kulturi. Japan je treća po redu ekonomija svijeta. Od II. svjetskog rata Japan nije ulazio u sukobe, a stopa kriminala je svedena na minimum. Kao što je i predivna, Japan je i potpuno miroljubiva država. Kinezi i Koreanci se ne bi s time složili, ali eto...

Ostatak zemalja s popisa:

Irska

Finska

Novi Zeland

Kanada

Austrija

Butan

Australija

Portugal

Katar

Mauricijus

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju