The Clash - London Calling

Pjesma s istoimenog albuma grupe The Clash je definitivno 'neslužbena himna' grada. Tekst pjesme je prava mala kronika života i događanja u Londonu druge polovine 70ih godina. Spominju se srtah od londonska poplava, incident u nuklarki Mile End, policijska brutalnost režima Margaret Thatcher, pa čak i stanje na punk- rock sceni nakon očitog pada popularnosti. U svakom slučaju ako ste ikada putovali u London u slušalicama ste si pustili 'London Calling'

The Pogues - London Girl

Londonski band koji je najpoznatiji po svom frontmanu irskih korijena Shane MacGowanu, spjevao je pjesmu o londonskoj djevojci u kojoj autor putuje gradom kroz poznate kvartove (Soho, Camden...) kako bi dokazao svoju ljubav prema istoj. Band koji je u svojim 'umirovljeničkim' danima posjetio i Zagreb, a naš urednik se kune (bez svjedoka) da je u pubu kod londonskog Angel stationa vidio bradatog Shanea u dugačkoj bundi od medvjeda.

Coldplay - Cemeteries of London

Prvaci stadionskog pjevanja na koncertima su originalni Londonski band. Ekipa s koledža je napravila velik put od sviranja na brucošijadama do banda koji lako napuni Wembley tri večeri za redom. Pjesma 'Cemeteries of London' nije oda Londonu i jedna je od 'mračnijih' iz kataloga ovog benda. Kao i svi pjesnici svatko ima svoje viđenje pjesme, tako je frontman Chris Martin zamislio da je to pjesma o spaljivanju srednjevjekovnih vještica i situacijama u kojima ste krivi, ali ne znate zašto; dok basist banda kada svira ovu pjesmu vidi London 1850ih, puno kiše i ljudi u šeširima.

Na širem spisku naše redakcije i u 'polufinalu' su ostale i ove sjajne pjesme o prekrasnom Londonu:

The Chemical Brothers - Hold Tight London
The Smiths - London
Blur - London Loves
Jamie Cullum - London Skies
She & Him - London

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju