Prva polovica svibnja u Vukovaru rezervirana je za stvaranje novog vizualnog identiteta grada. 3D Street Art festival, prozvan Vukovart – Luka umjetnosti, počinje 2. i traje do 14. svibnja, a ideja je nastala lani, kad je jedini hrvatski 3D ulični umjetnik, Filip Mrvelj, napravio anamorfnu turističku atrakciju na mostu u središtu grada.



Oslikao je pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Slika, koja se proteže na oko 100 kvadratnih metara, prikazuje srušeni drveni most, a 3D efekt dobiva kad se promatra iz jedne točke uz upotrebu leće (kamere ili fotoaparata).

Kako su Vukovarci bili oduševljeni novom ponudom u gradu nastao je i vukovarski 3D Zoo, kojeg čini 5 anamorfnih slika, a rodila se i ideja o festivalu 3D umjetnosti u kojem bi sudjelovali i anamorfni umjetnici iz cijelog svijeta. Tako će, osim Filipa Mrvelja, Vukovar na 6 lokacija uljepšati i Alex Maksiov iz Ukrajine, Juandres Vera iz Meksika, Cuboliquido iz Italije, Eduardo Relero iz Argentine i Nikolaj Arndt iz Rusije.

Sve lokacije nalaze se uz rijeku, a jedna je most preko Vuke. Umjetnici su pripremili skice po kojima će slikati, no do krajnje izvedbe one ostaju tajna.



Organizatori poručuju da Vukovart predstavlja novi koncept u kulturi grada. Promovira ga kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, odnosno stvaratelje novih vrijednosti. Također, ovim konceptom se mijenja vizualni identitet Vukovara i čini ga ljepšim mjestom za život, ali i na način da oslikana područja predstavljaju i atrakciju za sve brojnije turiste.

Uz Grad Vukovar manifestaciju organizira Planet Streetpainting XL, poznati brend u svijetu Street Arta, zahvaljujući kojem stižu i cijenjeni svjetski anamorfni umjetnici te Udruga marketinških aktivnosti Lima i Filip Mrvelj.

> Biciklom obiđite znamenitosti Slavonije, "okinite" selfi i završite Bicikademiju

Anamorfno slikarstvo predstavlja veliki, iskrivljeni, prikaz trodimenzionalne slike na ravnoj ili iskrivljenoj površini. Kada se gleda iz određene točke, slika stvara dojam da je ono što promatrač vidi na toj površini dohvatljivo i stvarno. Tako da slika gledana iz bilo koje druge točke djeluje jako izduženo.

Osim oslikavanja površina bit će organizirana druženja s umjetnicima, dječji festival Kredica (3. svibnja), dodatne aktivnosti poput predstavljanja filmova koji uključuju Street Art.

Više informacija potražite na službenoj stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju