1. Rolice od lososa sa svježim sirom i koromačem

Ove rolice izgledat će efektno na tanjuru a za pripremu vam treba i manje od 10 minuta dok ih poslužiti možete polegnute i pričvršćene vlascem da nalikuju na neke slasne paketiće ili pak okomito da izgledaju kao sushi. Umjesto algi poslužit će dimljeni ili carpaccio od lososa s kojim ćete omotati začinjeni svježi sir.

U njega sitno narežite vlasac, naribajte koricu polovice limuna te iz iste iscijedite sok, s gulilicom za povrće tanko naribajte malo koromača, posolite i popaprite po želji. Žlicu aromatičnog sira omotajte lososom i poslužite poprskano s nekoliko kapi začinskog maslinovog ulja.

2. Bruskete s kuhanom šunkom u kombinaciji s cheddarom ili mekanim sirom

Brzi zalogajčići koji će oduševiti skoro svakog gosta su tople ili hladne bruskete. Poigrajte se sa kuhanim šunkama s raznim dodacima kao što su šparoge, vino ili orasi. Na šnitice baguette stavite šnitu kruha, naribajte malo cheddara i stavite u pećnicu na nekoliko minuta kako bi se sir rastopio.

Bruskete s mekim sirom s orasima i medom Bruskete s mekim sirom s orasima i medom (Foto: Getty)

Brze bruskete koje možete jesti tople ili hladne napravite i s mekanim aromatičnim sirevima. Volite li njihovu slatkoću, još slađi bit će oni s dodatkom meda i badema, pinjola ili mirisnog začinskog ulja. Na preprženu šniticu baguetta stavite jednu krišku mekanog sira ili je zagrijte zajedno s kruhom kako bi se još više omekšala.

3. Gastronomska delicija iz Parme

Jedinstveni talijanski pršut koji se i dalje proizvodi po izvornoj recepturi prenošenoj s koljena na koljeno radi se od butova svinja koje su uživale na planinskom slatkom i aromatičnom zraku proplanaka u okolici Parme.

U ovom mekanom pršutu treba znati kako uživati pa ga poslužite uz topli baguette na koji ste namazali malo maslaca ili ga servirajte na platu s komadićima parmezana- još jednim proizvodom po kojem je Parma poznata.

4. Pašteta od tune

Polemike o domaćim paštetama od tune vode se otprilike isto onoliko koliko i o francuskoj salati. Ova pašteta od tune svakako pobjeđuje u brzini i jednostavnosti pripreme. Ima samo tri zdrava sastojka; prvoklasnu tunu u konzervi, limun i avokado. Ocijedite tunu od salamure ili ulja. Očistite avokado te ga vilicom zgnječite i pomiješajte s tunom. Na kraju dodajte svježe iscijeđeni limunov sok te posolite I popaprite po želji.

Poslužite s krekerima ili tostiranim baguettom, a možete ju i pomiješati sa sezonskim povrćem te zamotati u tortilju.

5. Topla čokolada na štapiću

Nema do tople čokolade u hladne jesenske večeri, a priprema ovakvog napitka može biti brza i zabavna ako je pripremate s toplom čokoladom na štapiću.

Topla čokolada na štapiću Topla čokolada na štapiću (Foto: Getty)

Zagrijete dva decilitra mlijeka i u njemu otopite kocku čokolade na štapiću. Postoji više načina kako možete uživati u ovom čokoladnom užitku, a vi se odlučite za vama najdraži.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju