Iako se na fotografijama Krakow čini kao maleni grad, on je zapravo poprilično velik, s nekoliko većih gradskih četvrti. Većina fotografija na koje ćete naići, one su iz staroga dijela grada, a upravo je stari dio idealan za smještaj, kako biste bez problema mogli vidjeti većinu njegovih atrakcija i znamenitosti.

Prije nego stignete do Krakowa, bitno je znati da je ovo grad s gotovo milijun stanovnika, drugi po veličini i jedan od najstarijih gradova u Poljskoj. Ljeta ovdje znaju biti jako vruća, a zimi je redovno prekriven tankim, bijelim pokrivačem snijega.

Do Krakowa ćete najlakše stići avionom, samo imajte na umu da je aerodrom 12 kilometara od centra. I ovdje vrijedi pravilo da se prvo dogovorite za cijenu prije nego sjednete u taksi. Ako tražite jeftiniji način prijevoza, razmislite o autobusu. Javni prijevoz u Krakowu poprilično je dobro razvijen i pouzdan. Od aerodroma voze autobusne linije 292 i 208, čija zadnja stanica je autobusni kolodvor, koji se nalazi svega nekoliko minuta hoda od centra grada. Željeznica nije u centru, ali nije ni daleko. 

Najbolji način za istraživanje Krakowa je 'na noge', što je malo teže ako ste u gradu u vrijeme zimskih mjeseci, a niste naviknuti na hodanje po snijegu.

Što vidjeti?

Glavni trg samo je središte grada na kojem ćete uvijek naći veselu atmosferu. Svakako posjetite tvornicu tkanine, u kojoj možete kupiti zabavne suvenire. Dvorac Wawel pravo je mjesto ako se želite upoznati s bogatom poviješću Poljske, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se katedrala koju se isplati vidjeti. Bazilika Sv. Marije je crkva koja s vanjske strane ničime ne odaje da su u njenoj unutrašnjosti nalaze prava remek djela. Nedaleko od Krakowa nalaze se i koncentracijski logori Ausxhwitz i Birkenau. Svakoga dana mnoge kompanije organiziraju ture u kampove, tako da ne morate brinuti o prijevozu. Rudnik soli Wieliczka je još jedno popularno mjesto u neposrednoj blizini Krakowa. Riječ je u rudnicima koje su rudari pretvorili u prava remek djela ukrašavajući dvorane kipovima od soli.

> Krakow te zove: Zašto trebate posjetiti kulturnu prijestolnicu Poljske?

Što jesti?
Nikako nemojte propustiti probati neka od slavnih poljskih jela. Iako je riječ o teškoj hrani, svakako je vrijedi probati. Po meni Poljske okruglice, Pierogi, najbolji su predstavnik ove raznolike kuhinje, ali isto tako vrijedi probati i 'zapiekanku' – kruh punjen sa sirom, gljivama, umakom o češnjaka i mnogim drugim začinima. Od pića svakako morate probati svjetski poznatu poljsku votku.

Krakow je jeftini grad u kojeg ćete se bez problema zaljubiti. Neka vas ne zavara mnoštvo turista, jednostavno se upustite u masu ljudi i upoznajte grad na najbolji mogući način, a to je u pivnici. Ipak Poljska spada u one zemlje koje se smatraju domovinom pive.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju