Tren a las Nubes
(Vlakom do oblaka) ime je šeste najviše željeznice na svijetu, koja ide kroz argentinsku provinciju Salta. Legenda kaže da je ime dobila jer se na nekim dijelovima izdiže se na visinu od 4220 metara, pa vam se čini kao da prolazite kroz oblake.

Drugi tvrde da je Tren a las Nubes samo dobar marketinški trik kompanije Ferrocarriles Argentinos kako bi privukli turiste. Oni su tako počeli oglašavati željeznicu u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, a ime su posudili od grupe studenata koji su desetak godina ranije snimili svoj put po njoj.

Uvidjevši da parna lokomotiva u kombinaciji s hladnim planinskim zrakom stvara oblake pare oko vlaka, dokumentarni film nazvali su Tren a las Nubes. Ostalo je kažu povijest. Vlak prolazi i preko impresivnog vijadukta Polvorilla Vlak prolazi i preko impresivnog vijadukta Polvorilla (Foto: Profimedia.hr)
Ruta duga 217 kilometara originalno je zamišljena kao poveznica između sjeverne Argentine i Čilea preko Anda, a dizajnirao ju je američki inženjer Richard Maury dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Iako je izgrađena iz potrebe, danas je ona turistička atrakcija kojom se voze uglavnom turisti. Ne čudi stoga što u vlaku možete jesti, popiti piće, a ima čak i prostor u kojem možete dobiti hitnu pomoć.

Prolazi kroz 21 tunel, preko 29 mostova i 13 vijadukata. Vozi iz Salte svake subote u sedam sati ujutro, a vlak se vraća na isto mjesto u ponoć. Turisti uglavnom bukiraju jednosmjerni put koji traje osam sati, a u grad se vraćaju na druge načine.

Kvarovi su česti, ali nesreće su vrlo rijetke. Poznat je slučaj iz 2005. godine, kad je vlak stao na visini od 3500 metara, a svi su putnici trebali biti evakuirani uz pomoć helikoptera.

Kako izgleda Tren a las Nubes, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju