Vinarija Kopjar smjestila se na samoj granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Pola njihovih vinograda nalazi se u jednoj, a druga polovica u drugoj županiji. Proizvode izvrsna ekološka vina i tek dolaze na zagrebačko tržište!

U najstarijem zagrebačkom wine baru Basementu, odvija se program pod nazivom „Basement Wine Wednesday - After Work Wine Party“. Prvi gost u Basementu bila je ekološka vinarija Kopjar.

Marija Vukelić i Zvonimir Krželj s Robertom Kopjarom i Mirtom Lampelj iz vinarije Kopjar Marija Vukelić i Zvonimir Krželj s Robertom Kopjarom i Mirtom Lampelj iz vinarije Kopjar (Foto: Julio Frangen)

Nasmijani vlasnik Robert Kopjar, objašnjava kako su kupili vinariju od tadašnjeg vlasnika koji je zapao u financijske poteškoće te uložili vrijeme u rekonstruiranje vinograda koje još uvijek traje. Prvo vlastito vino, napravili su ne tako davne 2013. godine, i to Rajnski rizling koji nas je oduševio.

Jedan od najboljih rizlinga koje smo ove godine pili, Kopjar Rajnski Rizling 2015. bogat je i strukturiran. Vrlo slojevit dojam na nosu uz osvježavajuće citruse, limun i limetu, osjeti se hladniji potpis klime s divnim mineralno, slankastim doživljajem. Robert Kopjar nadodaje kako iz berbe u berbu teže tome da manji dio grožđa rizlinga u vinogradu zahvati i plemenita plijesan botrytis koji dodatno obogati strukturu i mirisnost vina. Kod ovog poželjnog procesa, grožđe koncentrira okuse, arome i slatkoću u osušenoj bobici ne gubeći kiseline i dajući vinu sasvim specifične note. Taj malen udio koncentriranih aroma u ovom rizlingu, zaokružuje cijeli dojam vina čineći ga bogatijim, a istovremeno vrlo jednostavno pitkim.

Rajnski Rizling s pogledom na vinograd u vinariji Kopjar Rajnski Rizling s pogledom na vinograd u vinariji Kopjar (Foto: Martina Miličević)

Berba je novog rizling započela je i ove godine, početkom 10. mjeseca a prvi rezultati pokazuju kako bi mogli očekivati novu izvrsnu godinu.

Upravo je ovaj rizling odnio i srebro na Decanter World Wine Awards 2017. gdje su ga suci opisali kao fantastično koncentriranog. Godišnja proizvodnja ne prelazi 3 tisuće litara ovog iznimnog vina. Nadamo se da ga neće prebrzo nestati!

Graševina 2016.
vinarije Kopjar vjerojatno je najveće iznenađenje. Ova Graševina ima pomalo netipičan potpis, naglašenu cvjetnost sa zelenijim livadnim i travnatim tonovima puno više podsjeća na Sauvignon. Posjeduje i ugodnu slatkoću tropskog voća, a na nepcu je pravo osvježavajuće i živahno vino, s energičnim kiselinama. Grožđe za ovu graševinu dolazi iz starih nasada u vinogradu koji su možda zaslužni za ovako posebnu aromatiku vina.

Cijene bijelih vina ne prelaze 80 kuna u vinariji čineći ih odličnim omjerom cijene i bogatog vina u boci. Trenutno ih je moguće kupiti direktnom narudžbom iz vinarije a nalaze se i u ponudi wine bara Basement.

Još savjeta i priča o vinu potražite na Martininoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju