• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Goriška Brda: Regija iz koje potječu najbolja slovenska vina

Jedino je sigurno, iz vinarije Jakončič dolaze precizno kreirana vina koja velik dio svog karaktera i snage crpe iz izvrsnih položaja vinograda...

Punkufer avatar placeholder
Martina Miličević 8.11.2016 14:58 komentari
viber Created with Sketch.
Jakončič - 12
Jakončič - 12 (Foto:Martina MIličević)

Galerija Najpoželjniji stil u proizvodnji crnih vina - elegantna Carolina Noir 11 Berba Merlota taman je započela sredinom rujna 11 Pogled na vinograde s terase vinarije Jakončić 11 Kušanje vina vinarije Jakončić 11

U trendu Bunker JNA kod Novigrada Podravskog - 15 U odličnom stanju Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili Rakija Živjeli! Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela? Hmelj Najskuplje na svijetu... Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima


Najdinamičnija slovenska vinska regija i kraj poznat po eksperimentiranju i karakternim vinima te velikim imenima na svjetskoj razini, Alešom Kristančičem iz Movije te Marjanom Simčičem, bila je naše odredište na posljednjem vinskom putovanju. Pored gore spomenutih vinara, sve ćešće se u Hrvatskoj moglo čitati i susresti s još jednim imenom, kojem su vinski krtičari pokazali svoju naklonost, vinarijom Jakončič.

Iako relativno "novi“ na hrvatskom tržištu, Jakončiči zapravo nastavlju obiteljski posao s tradicijom dugom gotovo 170 godina. Na samoj granici Slovenije, kako kažu, tamo gdje Italija prestaje (a ako govorimo o položajima vinograda i stilistici vina, vrlo je teško odrediti točne granice jedne i druge države) smještena su Goriška Brda. Najzapadnija slovenska vinska regija jednako je pod utjecajem Alpa kao i mediteranske klime, koja stiže s Jadrana. Vina Goriških Brda imaju specifičnu čvrstoću i karakter, čistu aromatiku i relativno dug mladenački karakter, u pogledu osvježavajućih kiselina koja vinima ovog kraja daju dobar potencijal za starenje. Rebula je sorta koja dominira brežuljkastim vinogradima Goriških Brda, koji se i dalje, većinom, obrađuju ručno...

Apsolutni hit: Britka i osvježavajuća Jakončič Rebula 2015.

Iznenađenje čašom hladne, svježe Jakončičeve Rebule iz 2015. godine nismo mogli sakriti ni mi, okupljeni taj dan u vinariji, a niti sam Aljoša Jakončič, vlasnik vinarije. Dok smo hvalili ovu jednostavnu varijantu Rebule, čisto i besprijekorno izvedeno bijelo vino, Aljoša nije mogao sakriti svoje iznenađenje našim reakcijama.



Možda bi bilo nezahvalno, Rebulu nazvati baznim ili jednostavnim vinom, ali u asortimanu Jakončič vinarije, ona je početak. U svakom gutljaju moći ćete prepoznati krajolik Goriških Brda, hladniji aplski utjecaj, strme vinograde koji se obrađuju ručno, a daju mnogo voćnosti i mirisnosti vinu. Ovo je vjerojatno najbolji početak i uvod u stilistiku vina Goriških Brda.

Aromatika, osvježenje, čvrsto tijelo vina i snaga koja je izrazito precizno balansirana sa svim komponentama vina. Harmoničan gutljaj, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ova Rebula 2015. miriše na limune i krepke zelene jabuke, a onda se krenu nazirati i arome tropskog voća, ananasa, iako ne u mjeri da zatome osvježavajuć karakter na nosu. Svježe i mladenačko tijelo Rebule nastavlja se i u ustima nakon prvih gutljaja.

Rekli bismo kako je Jakončić Rebula iz 2015. izvrstan omjer cijene i onoga što vas čeka u čaši. Na policama vinoteke Vivat fina vina u Zagrebu, cijena butelje kreće se oko 70-ak kuna. Gotovo smo i sigurni u to da će vam se Rebula, u najmanju ruku, svidjeti.

Vino koje je iznenadilo i potaklo na diskusiiju: Carolina Bela 2012.

Carolina Bela kupaža je Rebule, Chardonnaya i Sauvignon Blanca. Jedno od najkompleksnijih vina vinarije Jakončič, dobitnik je zlatne medalje na Decanter World Wine Awards 2016. Svakako jedno od najzanimljivijih bijelih vina koja smo probali u vinariji, te ono o kojima smo kasnije dugo pričali, komentirali i zapravo, čudili se, a evo i čemu...

Carolina Bela miriše na šetnju livadom, pokošenu travu i livadno cvjeće, maslačak... Kompleksno vino koje se otvara u slojevima i s vremenom, nakon 10-ak minuta, iz čaše dolaze arome zelene paprike te još cvijeća.

Osjeti se u ovoj kupaži i kremoznost Chardonnaya, slanost i mineralnost, ali dojam, i naš zaključak je kako Sauvignon Blanc u omjeru prevladava u kupaži. Iznenađenje je da Suavignon Blanca samo 5 posto!

Izvrstan primjer kako vinske sorte zasađene na posebnim pozicijama vinarije Jakončič, strmim padinama brežuljaka, mogu postati izrazito karakterne i dati utjecaj nerazmjeran svom udjelu u kupaži. Bilo je ovo zanimljivo iznenađenje, a Aljoša nam u nastavku pojašanjava kako upravo Sauvignon Blanc za Carolinu Belu raste baš tu, ispod vinarije, na izrazito strmom položaju, kamenu i mineralima bogatom tlu. Bere ga, kaže, ranije kako bi očuvao cijelu aromatiku ove sorte.

Carolina Rebula 2012. kompleksno je i bogato vino, krajnje zanimljivo i harmonično. Isplatilo bi se ostaviti koju bocu u vinskom podrumu jer će trajati i divno se razvijati u boci, još nekoliko godina zasigurno.

Carolina Noir 2012.: Sve što Pinot crni može postići

Tanka kožica crnih Pinota daje manje intenzivu crvenu boju vina u čaši, svilenkaste tanine i toliko teško dosezljive mirisne note crvenog bobičastog voća, malina, jagoda, brusnica. Grožđe za Carolinu Noir dolazi iz vinograda starih 20 godina. Uz svježe crveno voće, na nosu se primjete note kože te elegantno uklopljeno drvo, od odležavanja u barrique bačvicama dvije godine.



Carolina Noir blage je crvene boje, a iz čaše izvire crveno bobičasto voće, jagode, maline, u pratnji suptilnih kožnih i hrastovih aroma. U ustima baš kako ga zamišljate, glatki i zreli tanini toliko su suptili da ih niti ne primjetite, a gutljaj je još uvijek osvježavajući. Ovo je najpoželjniji stil ove zavodljive sorte.

Kako su crni pinoti na lakšoj strani crvenih vina, Carolinu Noir možete upariti i s morskom hranom i bijelim mesom.

Bordoške kupaže vinarije Jakončić: Carolina Rdeča iz 2011. i 2006.

Na red su došle bordoške kupaže vinarije Jakončič. Ista kombinacija sorti, Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc, u Carolini Rdečoj iz 2011. više je Cabernet Sauvignona u omjeru. Carolina Rdeča iz 2011. tamna je i intenzivna. Bogata okusima i mirisima tamnog voća, borovnica, ribizla, začina, crnog papra. Moćno vino koje će trajati godinama, na okusu je još uvijek mlado i trebati će mu još koja godina u boci.



Carolina Rdeča 2006. poslastica za kraj druženja Aljoše Jakončiča s novinarima iz Hrvatske. Ovdje se odmah primjeti Merlot koji dominira. Mnogo mekanije s više aromama crvenog voće od 2011. i to ne samo zbog svoje zrelosti. Ozbiljno vino koje treba vremena u dekanteru prije posluživanja.

Ugodan drveni karakter Caroline Rdeče iz 2006. prati tamna čokolada, cedrovina, slađe note likoricije i začina poput vanilije. Bila je ovo divna paleta okusa i mirisa.

Sigurni smo, o vinariji Jakončič još ćemo mnogo pričati

U samo jednom danu Aljoša nas je uspio iznenaditi nekoliko puta, počevši sa svježom Carolinom Rebula iz 2015. preko mnogo kompleksnijih bijelih i crvenih kupaža. Energičan i zaigran krakter, Aljoša Jakončič dijeli sa svojim vinima koja te iznenade, osvježe i potaknu na razmišljanje.



Jedino je sigurno, iz vinarije Jakončič dolaze precizno kreirana vina koja velik dio svog karaktera i snage crpe iz izvrsnih položaja vinograda. Smješteni na brežuljcima, berba kojoj smo prisustvovali u rujnu obavlja se ručno te i sam Aljoša ističe, kako u samom vinogradu napravi najveći dio posla što se u njegovim vinima osjeti.

Selekciju vina iz vinarije Jakončić imate priliku probati u 60-ak restorana i barova diljem Hrvatske ili ih potražiti na policama vinoteka. Preporuka, ako ih dosada niste imali prilike probati!
 

  • #piće
  • #jakončič
  • #vinarija
  • #Vino
  • #vinarija jakončič
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Škola kuhanja
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Za prste polizati
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za sva godišnja doba
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
Brzo i fino
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Skriveni biser
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Mrs. Fogg: sjajni okusi u Novom Zagrebu!
Rapsodija okusa
Mrs. Fogg: Za jednu od boljih pizza metropole uputite se u Novi Zagreb
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Thompson u sat i 15 minuta rasprodao zagrebačku arenu, menadžer o drugom koncertu: "Tomašević je neka čudna svita, evo što ćemo napraviti"
Najavio daljnje korake
Thompsonov menadžer za Dnevnik Nove TV: "Ne znam što se ovdje događa. Poduzet ćemo..."
Četvrti dan bez struje u mjestima u Varaždinskoj županiji
BLAGDANI BEZ STRUJE
"Sve iz frižidera se kvari, škrinje smrde i smrzavamo se": I četvrti dan ljudi nemaju struju
Vojni analitičar upozorava: Rusija nema puno izbora, a ovo nedostaje Zapadu
Za Dnevnik Nove TV
Vojni analitičar o miru u Ukrajini: "Priče o slomu vojske ne stoje. EU treba napraviti ono što Zapad još nije"
show
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
Supruga Brucea Willisa, Emma Heming, otkrila kako izgledaju njihovi blagdani usred Willisove višegodišnje borbe sa zdravljem
''obožavao je to doba...''
Nikad tužniji blagdani za obitelj Brucea Willisa: ''Trenuci koji su nekad donosili radost...''
zdravlje
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Iskrenost nije uvijek najbolji izbor
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Imate problema s bubrezima? Novo istraživanje otkriva zabrinjavajuću vezu s mozgom
Znanstvenici upozoravaju
Imate problema s bubrezima? Novo istraživanje otkriva zabrinjavajuću vezu s mozgom
zabava
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Srećom nisu opasne
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
tech
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Dakle, i to je sad moguće
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
Prijepor među stručnjacima
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
sport
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
VIDEO Gvardiol asistirao Cherkiju za pobjedu Manchester Cityja kod Nottingham Foresta
Pogledajte golove
VIDEO Gvardiol asistirao za veliku pobjedu Cityja: Guardiola ima novog mađioničara!
Transferi: Fabijan Krivak iz Lokomotive u Sigmu Olomouc za 2.500.000 eura
Sretno mu u inozemstvu
Sjajan posao Lokomotive: Prodali svoj najvrijedniji eksponat, evo koliko će zaraditi
tv
MasterChef: Selma Karić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
PRIJATELJSTVO!
Selma nakon odlaska iz natjecanja otkrila: "Što MasterChef sastavi, to nitko ne rastavi!"
MasterChef: ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
DVOBOJ
ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
MasterChef: ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
NAJBOLJI!
ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
putovanja
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Eksperiment
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
najveći dobinici godine
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
lifestyle
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Maja Šuput na Adventu u Makarskoj u leopard uzorku i bundi
Dramatično i odvažno
Čizme su hit! Razmislile smo i ne znamo tko bi ovo iznio bolje od Maje Šuput, izdanje je majastično
Najpopularnija frizura u 2026. godini bit će lob
KLASIK
Ovo će biti najpoželjnija frizura u 2026. godini - jasno nam je zašto
sve
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
VAPT 2026. - 5
Ekskluzivni masterclassovi

Vinska elita stiže u Rovinj: VAPT predstavlja neke od najskupljih i najtraženijih etiketa na svijetu

Među najavljenima posebno se ističu masterclassovi posvećeni Montrachetu i kultnoj Solderi, gdje će sudionici imati rijetku priliku upoznati filozofiju, terroir i tajne proizvodnje nekih od najskupljih i najtraženijih vina na svijetu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vruća sangrija Hrana i piće
    Začinjena i tako fina

    Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

  • Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6 Hrana i piće
    Santa Lucia

    Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

  • VAPT 2026. - 5 Hrana i piće
    Ekskluzivni masterclassovi

    Vinska elita stiže u Rovinj: VAPT predstavlja neke od najskupljih i najtraženijih etiketa na svijetu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close