Na samom ulazu u Pirovac iz smjera Šibenika jedno je brdašce, koje na prvu možda ne bi privuklo neku pažnju. Ali ovo brdo krije vidikovac s pogledom ne samo na Pirovac, nego i Betinu, Murter, pa i Vransko jezero.

Brdo Makirina visoko je svega 100-tinjak metara, a do njegova vrha treba vam 20-ak minuta šetnje normalnim tempom. Iako je čitavo vrijeme uzbrdica, bez ravnih dijelova, uspon nije nimalo naporan.

Staza je dobro održavana, a dio brda moguće je preći i biciklom, a detalje o stazi možete pronaći na stranici Bike&Hike. Nakon jednog širokog dijela staze, ona se sužava pa prolazite između gustog raslinja. Već blizu vrha račva se na dva dijela, manje strmi i bolje održavani, ali duži (5 minuta) put te kraći, strmiji i teže prohodni. Sam vidikovac nije nešto uređen, zapravo je riječ o stijenama, ali to ne smeta uživanju u pogledu na obalu.

Brdo Makirina je mikro ekološko i ornitološki rezervat, a podno njega prirodna su mrijestilišta. Ispod je i uvala Makirina poznata po svom ljekovitom blatu. U blizini je i crkva Sv. Martina te ostaci rimskih građevina.

Ako ste autom, na ulazu u Pirovac iz smjera Šibenika spustite se s magistrale u podnožje brda gdje će vas oznake uputiti u smjer, ali i bez njih ne možete fulati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju