Munskänkarna, jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu s ukupno više od 25.000 članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017. godine!

Ranijih godina vinskim regijama proglašene su bile donja Austrija, Montsant i Priorat u Španjolskoj, Napa i Sonoma u SAD-u.

Zbog klimatskih posebnosti, prekrasnog krajolika i iznimnih vina koje proizvode istarski vinari, Istra se nametnula kao logičan izbor za vinsku regiju godine.

2016. godine Istra je svrstana u top 10 najboljih vinskih destinacija Europe, novo priznanje još je jedna potvrda kako je istarska vinska scena jedna od najpopularnijih vinskih regija.

Prirodna bogatstva i vrhunska ponuda odličan su preduvjet za brendiranje Istre u smjeru utjecajne top eno gastronomske destinacije.

Turistički značaj za Istru

Dobiveno priznanje, osim za istarske vinare značajan doprinos donosi i turističkom značenju Istre. Vinske regije u svijetu postaju poželjne turističke destinacije, a vinari svakako daju svoj značaj u turističkoj ponudi.

Povodom proglašenja Istre vinskom regijom godine, predstavnici udruge Munskänkarna borave u Istri kako bi obišli istarske vinare i posjetili turističke te kako bi započela suradnja s istarskim vinarima u 2017. godini.

Na svečanosti u Poreču predstavili su se slijedeći vinari: Agrolaguna, Franc Arman, Benvenuti, Cattunar, Coslovich, Demark, Dobravac, Fiore vina, Geržinić, Kabola, Monte Rosso, Pilato, Pjenušci Peršurić, Ritoša, Rossi, San Martino i Trapan.

Tom prilikom, predsjednica uprave udruge Munskänkarna, gospođa Lena Sthal uručila je grb predsjedniku udruge Vinistra, Nikoli Benvenutiju.

Događaju je prisustvovao i nj.e. g. Lars Schmidt, veleposlanik Švedske u Republici Hrvatskoj, koji je tom prilikom istaknuo:

Ova suradnja je jedna od mnogih koja pokazuje da postoji veliki gospodarski potencijal između naših zemalja u različitim industrijama. Konačno će Šveđani kod kuće uživati u vinima iz jedne od svojih turističkih destinacija.

Svečanosti povodom uručenja grba udruge Munskänkarna prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika grada Poreča, gospodin Loris Peršurić.

Velik broj gostiju iz Švedske

Udruga Munskänkarna koja je Istru proglasila vinskom regijom godine, sudjeluje u promociji regije na području Švedske i Europe. Izuzetno snažnoj promociji doprinose degustacije vina, vinska putovanja, a u sekcijama se redovito održavaju vinske škole i tečajevi.

Prilikom preuzimanja grba Munskänkarna, Nikola Benvenuti predsjednik Vinistre, istaknuo je:

Dobiveno priznanje izuzetna je nagrada svim istarskim vinarima i prilika da se predstave na tržištu Švedske. Treba napomenuti kako mišljenje udruge Munskänkarna utječe na uvoz vina, ali i kreiranje vinske scene u Švedskoj i susjednim zemljama.

Zahvaljujući ovom priznanju, sljedećih godinu dana, a zasigurno i nakon toga, Istru će posjetiti značajan broj gostiju iz Švedske. Tom prilikom, posjetit će istarske vinarije, proći naše vinske ture, a naravno, sve to benefit je i za naše ugostitelje, hotelijere, prijevoznike i sve druge subjekte na našem području.

Uvjereni smo da je ovo novi početak otvaranja Istre prema tržištima sjeverne Europe. Svakako treba naglasiti kako su ovi rezultati došli kao posljedica velikog rada i zalaganja, ulaganja u edukaciju naših istarskih vinara, a sve kako bi se podigla kvaliteta proizvodnje vina.

Proglašenje Istre, vinskom regijom godine dostojna najava je Vinistre 2017 koja će se od 12. do 14. svibnja održati u Poreču.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju