Posljednjih godina svjedočimo brojnim promjenama koje se tiču uslužnih djelatnosti. Najprije su se pojavile stranice poput Airbnb i Couchsurfinga, koje vam pružaju najam stana ili samo dijela stana za povoljnu cijenu. Naravno, Couchsurfing vam nudi smještaj i potpuno besplatno. Uz ovo, tko još misli o hotelima?

Zatim je došao Uber, koji je i kod nas izazvao velike polemike i naljutio taksiste. Vozači Ubera trebaju tek imati osobni automobil, ne moraju biti članovi nikakvog udruženja i plaćati licence, a njihove usluge su znatno jeftinije od usluga taksista.

E, pa na tragu toga, pojavila se još jedna usluga, koja vam omogućava da uz novčanu naknadu, jedete kod potpunog stranca u kući. Kako to funkcionira? vidite što se nudi, platite putem Interneta i odete na večeru kod nekog tko će moda postati novi Jamie Oliver ili Stevo Karapandža.

Stranica koja sve to omogućava zove se Vizeat, a u Francuskoj, koja se s pravom naziva zemljom gastronomskih užitaka, ova mogućnost postoji već dvije godine.

Vizeat je zamišljen kao platforma koja povezuje ljude spremne kuhati za druge u svome domu. Najčešće se radi o turistima koji dođu i žele okušati čari lokalne kuhinje, ili pak, domaćini koji žele pokazati kulinarska umijeća sunarodnjacima.



Cijela priča je krenula 2014. u Parizu, a danas Vizeat ima više od 90 tisuća članova u otprilike stotinu zemalja, od kojih 17 tisuća ljudi kuha i ugošćuje u svom domu.

Funkcionira kao Airbnb. Na sajtu otvorite profil i krećete u potragu za hranom. Ukoliko ste domaćin, popunite informacije o svom kuharskom znanju, i avantura može početi.

Naravno, pitanje koje se često postavlja, kao uostalom i za Uber, jest legalnost cijele usluge. Što se toga tiče, ne postoji univerzalan odgovor, već je situacija različita od države do države. Jasno, baš kao ni taksisti Ubera, ni ove 'kućne' restorane nisu dobro primili tradicionalni restorani, koji su apelirali vlastima da po njihovom pitanju nešto učine.

No, s obzirom na širenje, teško je vjerovati kako Vizeat neće preživjeti. Uostalom, uspjeli smo na stranici pronaći nekoliko ponuda i u Zagrebu, pa ako vas zanima, napravite korak.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju