Od nekadašnjeg sivog i tmurnog grada, koji je gotovo u potpunosti uništen u Drugom svjetskom ratu, Varšava je danas izrasla u pravu ljepoticu i postala poželjno mjesto za život.

Ovaj grad definitivno nije zapeo u prošlosti. Stare zgrade obnavljaju se velikom brzinom, otvaraju se vrhunski restorani, a ove godine otvorena je i druga linija metroa, koja je još bolje povezala grad.

Staro spremište tramvaja pretvoreno je u Muzej varšavskog ustanka, gdje možete naučiti sve o borbi protiv nacističke okupacije kroz snimke, priče i povijesne dokumente. Također, u blizini se nalazi i muzej Povijesti poljskih Židova, koji priča o 1000 godina povijesti. No, pustimo povijest i prošećimo današnjom Varšavom.

Smještaj

Preporučamo šik i predivno dizajnirane apartmane h15boutiqueapartments.com koji su se smjestili u povijesnoj zgradi iz 19. stoljeća. Tu su se prije nalazili nacistički ured i sovjetska ambasada, a u hotel je zgrada konačno pretvorena 2012. Danas su sobe predivno namještene, a svaka dolazi i s kuhinjom. Cijena za sobu s bračnim krevetom je od 70 eura naviše.

Renesansa grada

Soho tvornica
 zasigurno je jedan od najboljih pokazatelja ponovnog rođenja Prage (dio Varšave), gdje se stare industrijske zgrade pretvaraju u stanove, galerije, restorane… Vrhunac svega je Muzej neona, koji sadrži više od stotinu vintage znakova, od željezničkih stanica pa sve do restorana.

> Poljska u mome srcu: 25 ludih činjenica o zemlji u kojoj je najčešće ime za psa Burek!

Hrana


Vrtite su uokolo tvornice Soho i uživajte u jelima u restoranu Warszawa Wschodnia. Ovaj dobro poznati restoran radi 24 sata dnevno, a njegova kuhinja u potpunosti je otvorena, tako da lijepo dok čekate hranu, možete promatrati kako je majstori rade. U pitanju je mješavina francuskog i poljskog s primjesama modernog, pa tako možete probati kozji sir punjen kremom od lubenice ili pečenu patku s jabukama.

Piće

Nakon dobre hrane, potrebno je nešto i popiti. Za to preporučamo kvart Smart Saska Kepa, gdje ćete naći mnoštvo simpatičnih barova i restorana. Od njih bi izdvojili Francuska Trzydziesci, koji je lako primjetan zbog šarenih kišobrana koji ga ukrašavaju. Kad je toplo, najbolje je sjesti na njegovu terasu i uživati u boci domaćeg piva. Što se samog centra tiče, nećete pogriješiti ukoliko sjednete u Polonez.

Šoping

Bazar na Kole najveći je poljski buvljak. Rade cijele godine (čak i po najvećoj zimi) i prodaje apsolutno sve, od knjiga do vojničke opreme. Najpravilnije bi ga bilo usporediti sa zagrebačkim Hrelićem. Ako niste tip od ovakvih mjesta, posjetite lanac dućana Boleslawiec i kupite tradicionalnu plavo-bijelu keramiku.

Svakako posjetite


Kraljevski park Lazienki Krolewskie jedna je od stvari koju ne biste smjeli propustiti. Čudesni vrtovi, kipovi i paunovi koji bezbrižno šeću uokolo ostavit će vas bez daha.

Isplati se vidjeti i Palaču kulture i znanosti. Ovaj Staljinov dar gradu najbolji je primjer socijalističke arhitekture. Ovdje ima više od 3 tisuće soba u kojima su smješteni, između ostalog, kino, kazališta i muzeji, ali poseban je doživljaj popeti se na vrh (30. kat) i uživati u pogledu na Varšavu.

Pročitajte i naš vodič kroz Krakow. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju