Da kupus ima više C vitamina i od naranči, to već svi znaju, kao i da je bogat mineralima magnezijem, željezom, fosforim, kalcijem, kalijem i natrijom, a sadrži i folnu kiselinu.

Od nekoliko vrsta kupusa, crveni i bijeli su najčešći, a zdraviji je crveni. Najbolje ga je jesti sirovog ili kratko kuhanog, a sirovi (ako ga puno jedete) pomaže kod anemije, nesanice, depresije i askioznosti. Dobar je i kod artritisa i reume, kod astme i bronhitisa. Poboljšava i probavu, a pomaže i kod mršavljenja. Jača imunitet, čisti organizam, a poboljšava i koncentraciju.

Sezona je krenula i za kiseljenje kupusa, pa će se ne tako ugodni mirisi ovog omiljenog zimskog jela širiti po mnogim kvartovima. No, o kiseljenju drugom prilikom. Ovaj put podsjetit ćemo vas na jedno varivo koje vjerojatno niste dugo jeli, ali ste ga kad ste bili mlađi sigurno često imali na tanjuru, barem kod bake. Varivo od kupusa.

Sastojci:

pola glavice kupusa
1 luk
sol, papar
šećer (žličica)
drugi začini po želji (korijander, lovorov list, slatka papričica)
manje pakiranje umaka od rajčice

Priprema:

1. Narežite kupus na rezance i stavite ga kuhati u posudi s vodom. U odvojenoj zdjeli prodinstajte luk, koji ste prethodno također nasjeckali na sitno. Pred kraj dinstanja dodajte žlićicu šećera i pustite da se karamelizira.

2. Kupus nakon 15-ak minuta izvadite iz vode, procijedite i stavite na luk da se dinsta. Nakon nekoliko minuta dodajte umak od rajčice i začine te ostavite još 20 do 25 minuta (naravno, prvo provjerite je li kupus omekšao), uz dolijevanje vode po potrebi. Pred kraj kuhanja možete dodati zapršku ako želite. 

Ovo varivo trebalo bi biti malo gušće, a odlično paše uz pire od krumpira. Za one koji žele malo pojačati ručak, ubacite i meso, kuhanu junetinu narezanu na kockice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju