Ako vam je dosadilo mjesto i država u kojoj živite i u potrazi ste za novim domom, opcija je i selidba na pacifički otok Vanuatu. Tamo nećete trebate ni vizu ni ništa, već „samo“ dvije stotine tisuća dolara, za koliko i službeno možete kupiti vanuatsko državljanstvo!

Ova manje više svima nepoznata država smjestila se u južnom dijelu Tihog oceana, a poznata je po svojim prekrasnim plažama, staroj kulturi, udaljenim otocima i mjestima za ronjenje. Vanuatu se sastoji od ukupno 83 otoka, od kojih je 65 nenaseljeno, a najbliži kontinent, Australija, udaljena je 1750 kilometara.



Arhipelag je vulkanskog podrijetla i njime vlada tropska klima, pa ukoliko kupite državljanstvo ovdje ćete devet mjeseci uživati u toplom i lijepom vremenu, dok ćete tri mjeseca morati nekako izgurati niže (ali ne i preniske) temperature.

> Zašto se putovnice izrađuju u samo četiri boje?

Ono što je dodatna zanimljivost kod kupovanja državljanstva jest činjenica da ne morate platiti niti novcima niti kreditnim karticama, već Vanuatu prihvača i plaćanje najpoznatijom kriptovalutom na svijetu, Bitcoinom.



Vanuatu je inače zemlja članica Commonwealtha, saveza čije su članice mahom nekadašnje britanske kolonije. Državljanstvo će vam omogućiti putovanje bez vize u 113 raznih zemalja, a uživat ćete i u niskim porezima. Najbolje od svega je da čak i ne morate živjeti u Vanuatuu, već je dovoljno kupiti putovnicu.

> Zločesta teta sa šaltera... Ili? Zašto se na slikama za putovnicu ne smijete smijati?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju