Sjećam se jednog Valentinova kada sam tadašnjoj djevojci za poklon kupio buket ruža i bajaderu. Isto tako sjećam se da sam tu istu bajaderu sam pojeo, a majka je bila i više nego presretna kada je dobila buket cvijeća. Ali dobro, tada sam bio mlad i naivan. Sada si nikada više ne bih dozvolio da poklanjam čokoladu ili ruže za Valentinovo. Od tog trenutka nadalje poklanjam samo vikend putovanja, pa ako me otpili, onda barem znam što ću raditi. Ludo se zabaviti negdje bogu ispod nogu. Ili šanka.



Ove godine dobit će Trogir. Zašto Trogir? Pa zašto ne? Trogir je jedan od onih gradova koji će vas oduševiti na prvu i kojem ćete se uvijek rado vraćati. Ovaj grad kao da postoji oduvijek. Prvi dokazi života, ljubavi na ovim područjima datiraju 2000 godina unatrag. Ali sa sigurnošću možemo reći da su zaljubljeni hodali ovim područjem i puno prije toga. Čak je nađeno i nekoliko dokaza da je i pračovjek ovdje prije 45 tisuća godina toljagom iskazivao svoju privrženost drugoj osobi. Ljubav ne pita za način, ona se samo dogodi, makar i toljagom.

> Najljepše od Hrvatske: Nestvarni grad na otoku s kojega nikada nećete htjeti otići

Zaljubljeni povjesničari Trogir svrstavaju u ono područje na kojem se život jednostavno dogodio zbog prirodnih ljepota i blagodati. Danas se sa sigurnošću ne može potvrditi je li Trogir nastao na otoku ili je povijesna jezgra jarkom odvojena od kopna. Smješten u morskom tjesnacu između kopna i Čiova, Trogir čuva zapadna vrata Kaštelanskog zaljeva. I to je dokaz da Trogir nije nastao iz nužde, nego kao prirodni odgovor na ljudsku potrebu za nastanjivanjem najpogodnijih lokacija za život. Sam grad nastao je na velikim površinama plodnih ravnica koje su se smjestile u njegovom zaleđu. Rijetkost plodnih površina u Dalmaciji donijela je gradu veliku autonomiju i bogatstvo tijekom godina postojanja, a sama blizina rimske Salone značila je prosperitet svim građanima koji su se bavili poljoprivrednom proizvodnjom.



Grad inspiriran kamenom, malen po dimenzijama i izgledu, doima se kao dvorac na vodi. Rastom broja stanovnika, grad se jako rano počeo širiti i van zidina povijesne jezgre, prema njegovom zaleđu. Danas je Trogir grad muzej, prava mala riznica umjetnosti, a od pamtivijeka bio je voljeno odredište mnogih svjetskih putnika kao što su Plinije, Ptolomej i Peuntinger. Prvi svjetski putnici utabali su put mnogobrojnim putnicima namjernicima koji ovdje dolaze istraživati bogatu povijest grada i upijati njegove ljepote. A ako su mogli oni, zašto ovog Valentinova to isto ne biste učinili vi? Posjetite Trogir i dopustite da vas oduševi svojom ljubaznošću, gostoljubivošću i romantikom koja je vidljiva na svakom koraku.

P.S. Ako negdje kod šanka sretnete mladića koji sa suznim očima neumoljivo pije, budite drug i platite mu cugu. Možda ga je opet "otkantala" nesuđena ljubav.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju