Ako ste fan ili niste - za Uluru ste vjerojatno već čuli. Naime, Uluru Kata Tjuta nacionalni je park na Sjevernom teritoriju Australije koji se nalazi 1431 kilometar južno od Darwina.

Ovo mjesto je zaista predivno i posebno po mnogočemu, a upravo je i UNESCO uvidio ljepote koje treba zaštititi, te ga je uvrstio na popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji.

Sam Nacionalni park je osnovan ne tako davne 1987. godine na površini od čak 1326 km2, a čine ga najveći megalit na svijetu Uluru, i veća skupina manjih (36), Kata Tjura, po kojima je park i dobio ime.


Područje parka posebno je po tome što ove stijene čine sustav vjerovanja jednih od najstarijih ljudskih zajednica, te su ujedno i mjesto štovanja i božanstva za mnoge. No, da ne bi pomislili kako je ovaj park čista pustinja, ovdje obitava čak 22 vrste autohtonih sisavaca od kojih su najpopularniji dingo, crveni klokan i skočimiš, a zabilježeno je 150 vrsta ptica te 5 vrsta australskih reptila.


Zanimljiva je činjenica kako je turistima kretanje u parku velikim djelom zabranjeno jer je samo upravljanje parka dato narodu Anangu koji je naziv za više grupa Aboridžina. Naravno, postoji turistička tura koje se treba držati, a čak se ni parkirati ne smijete gdje poželite. Najvažnije turističko naselje je Yulara.


Pravila ponašanja za turiste su vrlo restriktivna, a nepridržavanje se kažnjava visokim novčanim kaznama. Tako se zabranjuje znanstveno istraživanje, uzimanje materijala s tla, okupljanje u grupe veće od 15 osoba, ulazak na zabranjena ili ograničena područja, i čitav niz drugih aktivnosti. I da, bolje da ne pokušavate ukrasti kamenčić za svoju djeojku - skupo se kažnjava!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju