Japan

Broj pretilih: 1,5%
Očekivani životni vijek: 83 godine

Japanska kuhinja hvaljena je ponajviše zbog zdravog povrća koje obilato koristi. Kupus, brokula, bok choy (slično špinatu) - među najvažnijim su sastojcima. Osim toga, glavni izvori proteina su riba i soja, koji se u Japanu često konzumiraju, a zdravi su osobito za srce. Ugljikohidrate Japanci obično u organizam unose kroz rezance, a imaju i savjet kako znati kad treba stati s jelom. Naime, Japanci predlažu da svoj pribor odložite ako ste - 80% siti.

Singapur
Broj pretilih: 1,8%
Očekivani životni vijek: 83 godine

Iako jela od bijele riže i nisu previše hvaljena u svijetu nutricionista, stanovnici Singapura imaju neke od najzdravijih dijeta na svijetu. Razlog tomu je i što se uz rižu obavezno pojede barem jedna zdjelica povrća. Ostala jela su rijetka u meniju, a slastice se često zamjenjuju s tropskim voćem, što je svakako zdraviji desert.


Kina
Broj pretilih: 1,3%
Očekivani životni vijek: 73 godine

Mnoge europske zemlje koje nude kinesku kuhinju, zapravo ne nude ništa ni približno njoj. Prehrana u Kini je zdrava ponajprije zbog brojnog povrća, pa tako u prosjeku 2/3 svakog jela koje naručite sadrži povrće, voće, žitarice ili grah. Istina je da mnogi recepti zahtijevaju prženje, ali ono se radi kratko i na jakoj vatri. Također, Kinezi poprilično vole i kuhano meso.

Švedska
Broj pretilih: 11%
Očekivani životni vijek: 81 godina

I dobra stara Europa našla je mjesto na ovoj listi, u Skandinaviji, točnije Švedskoj. Unatoč nedostatku svježeg voća i povrća tijekom godine, Šveđani se hrane zdravo za što je najzaslužnija kuhinja bogata integralnim kruhom, bobičastim voćem i ribom. Eto, pokušajte s njihovom kuhinjom, a ako možete uhvatite se i zimskih sportova, s obzirom da je i sport itekako važan za zdravlje ove nacije.


Francuska
Broj pretilih: 6,6%
Očekivani životni vijek: 81 godina

Jedna od najpoznatijih svjetskih kuhinja sadrži paradoks. Iako Francuzi konzumiraju hranu bogatom masnoćama i šećerom, dugo žive i ostaju zdravi. Tajna je u malim količinama i u tome da ne jedete između obroka. Povrće također zauzima važno mjesto, tako da sve u svemu, nije ni čudo što su stanovnici zemlje Asterixa i Obelixa toliko zdravi i dugovječni.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju