43°44’39’’N – 15°27’11’’E koordinate su za otkrivanje obiteljske kuhinje koja se u rukama vještog poznavatelja Ante Božikova pretvara u remek-djela moderne mediteranske gastronomije. Iz konobe Opat u istoimenoj uvali na Kornatima mirišu školjke i ribe s gradela te morski brudet koji se priprema na stari ribarski način na otvorenoj vatri i poslužuje uz domaću palentu iz mlina.



Kad jednom kušaju hladna predjela od ribe i školjaka koje su netom stigle iz mora, gosti se vjerno vraćaju. Razlog je tomu Antina igra samoniklim biljem, tartufima i drugim tajnim sastojcima. Vraćaju se i po morske delicije iz krušne peći, kao i jela s aromom ružmarina, bosiljka i metvice koji se beru u kamenjaru nadohvat ruke. 



"Poznati smo po hladnim predjelima, carpacciu i marinadama. Ovisno o ulovu pripremamo tunu, sabljarku, kovača i drugu ribu, kao i kapesante s kavijarom. Za toplo predjelo školjke se gratiniraju, a tu su i jela od ježeve ikre, salate i druga jela od jastoga, kao i riba u soli. U sezoni su odlične i lignje, a pripremamo i janjetinu, biftek...", kaže Ante.

> Skrovita uvala na hrvatskoj obali: Izgleda li ovako raj na zemlji?



"Opat je omiljena destinacija jedriličara: Imamo 25 do 30 vezova ispred konobe, ovisno o veličini brodova koji dolaze. Česti su nam gosti Austrijanci, a i Skandinavaca ima sve više. Pristižu nam ljudi iz cijeloga svijeta", objašnjava vlasnik i kulinarski virtuoz koji u ovo doba godine ima pune ruke posla. Konoba radi 6 mjeseci u godini, od svibnja do listopada kad kreću nevremena, a jelovnik se osmišljava prema dnevnom ulovu.

>Bogatstvo Hrvatske kojemu se ne može odrediti cijena: 150 otoka koje želi cijeli svijet

Konoba će iduće godine proslaviti trideseti rođendan, a osim odlične spize uspjeh duguje i magnetsko privlačnoj ljepoti Nacionalnog parka Kornati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju