Mnogi europski gradovi nastoje osvojiti turiste svojom adventskom ponudom, a brojni u toj utrci izgube onaj šarm po kojem su donedavno bili poznati, onu nezaboravnu božićnu čaroliju koja stvara posebnu toplinu.


Trst je grad u kojem ćete uvijek zamijetiti stoljetnu povijesnu tradiciju prije nego komercijalnu sezonsku ponudu. Upravo zato poseban je u svako godišnje doba, a zimi ćete osobito osjetiti čar i gostoljubivost ovog grada ukrašenog tisućama lampica.


Naše putovanje kroz povijest započelo je hotelom Savoia Excelsior Palace. Prije više od sto godina Austro-Ugarska Monarhija naredila je da se sagradi najimpozantniji i najluksuzniji hotel, i to baš u Trstu, čija luka je u to vrijeme bila  iznimno važna, nazivajući je „Europskim vratima Istoka“. Godine 1911. osvanuo je tik uz more, samo nekoliko koraka od glavnog trga Piazza Unita d'Italia, s očaravajućim pogledom na cijeli zaljev.

Pogled na zaljev Pogled na zaljev (Foto: Davide Colombo)

Njegovo otvorenje bilo je u povodu puštanja u pogon novog počasnog broda Austro-Ugarske Monarhije, a na samom otvorenju hotel je ugostio cijeli habsburški dvor i njihove uzvanike. Nakon što je Trst postao dio Italije, Excelsior Savoia ugostio je 1918. i prvog talijanskog kralja Vittorija Emanuella III., i tada dobiva prefiks u imenu – Savoia. Osim što je dostojan svakog kralja, Excelsior će vas na prvi pogled osvojiti impresivnim pročeljem s bijelom fasadom i malim polukružnim izbočenim balkončićima s romantičnim metalnim ogradama, no prava čarolija kreće kad uđete unutra. Godine 2009 hotel, sa svoje 144 sobe, kompletno je obnovljen u klasičnom stilu s modernim detaljima i kvalitetnim i dragocjenim materijalima, pomno dizajniranim, kako bi stvorili luksuz koji odiše kraljevskim spokojem.


Gurmani će svoje zadovoljstvo pronaći u restoranu Savoy by Eataly, gdje će vam chef Andrea Stoppari prezentirati pravo gastronomsko iskustvo kroz tradicionalnu talijansku kuhinju uz najfiniji odabir vina. Ako ste samo za aperitivo, tu je Le Rive bar s pogledom na zaljev, zanimljivog klasičnog uređenja s luksuznim detaljima, pa ćete na trenutak imati osjećaj da ste se našli u filmu Casablanca.

Vikend u Trstu Vikend u Trstu (Foto: Davide Colombo)


Ako ste posljednji put u Trstu bili u šopingu na Ponte Rosso, vrijeme je da posjetite sljedeća mjesta:


1. Caffe degli Specchi


Poznata kavana na samom glavnom trgu. Godine 1974. poznata slastičarska obitelj Faggiotto vratila je prvobitan izgled ovoj stoljetnoj kavani te u ponudu ubacila senzacionalne kreacije čokoladnih pralina i unikatnih slastica. Sjesti na terasu ove kavane s pogledom na glavni trg, popiti kavu ili aperitiv, apsolutni je must kad posjetite Trst

2. Antica Trattoria Suban

Već četvrta generacija obitelji Suban uspješno održava ovaj restoran na visokoj razini, stoga obvezno rezervirajte stol barem nekoliko dana prije ako želite okusiti tipične delicije ovoga kraja, koje ovdje spremaju s posebnom pažnjom. Ugodno uređenje u drvetu s interesantnim rezbarijama i detaljima stvorit će vam opuštenu atmosferu već pri ulasku. Zanimljivost je da tradicija restorana traje od 1865. kada ga je otvorio Giovanni Suban zahvaljujući svojoj dobitnoj srećki koju je kupio iste godine u Beču.

3. Gangemi

Sa sladoledom u Italiji ne možete pogriješiti, no ako već možete birati, a izbor je velik, isprobajte onu s najduljom tradicijom, a Gangemi je poznat po svojoj kvaliteti od 1907. godine.

4. Urbanis 1832


Želite li ručati ili popiti samo kavu u jednom od prostora koji još uvijek krase stare freske? Urbanis će vam dati i taj ugođaj. Ne zaboravite bitnu informaciju, u Italiji, pa tako i u Trstu kuhinja za ručak radi samo od 12 do 15, nakon toga u restoranima više ne možete naručiti ručak, već ćete se morati zadovoljiti kakvom piadinom u prolazu.

5. Cafe S.Marco 1914


Osim stoljetne tradicije koja se osjeti u tradicionalnom uređenju bara S. Marco, posebnost ovog lokala je spajanje s antikvarijatom, pa tako dok ispijate kavu možete kupiti i knjigu te provesti vrijeme kao u dobra stara vremena, kada nam u ruci nisu bili mobiteli, već knjige. Kava koja se poslužuje u Trstu je Illy, i ne, apsolutno nema niti jedne druge, ali s obzirom na njezin puni okus i kvalitetu, zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnije kavopije.

Popularni restorani koje još možete isprobati u krugu centra su Al Petes vino e cibo, koji nudi domaću kuhinju, ili Puro, moderan restoran s interesantnim gastronomskim fuzijama. Za ljubitelje finog odreska tu je poznati Pep's, koji ujedno ima i istoimeni bar u blizini gdje možete produljiti nakon večere, i zabaviti se uz DJ-a. Njujorški cupcake iz Magnolije može se sakriti pred cupcakeom slastičarnice Ginger, koja će vas oduševiti i kreativnim detaljima svog uređenja.


„Moja duša je u Trstu“ poznate su riječi još poznatijeg pisca Jamesa Joycea, koji je veliku inspiraciju crpio upravo u ovom talijanskom gradiću. Nije bio jedini, Trst je velikodušno odao počast piscima i pjesnicima koji su brojna svoja djela upravo napisali ovdje, pa se tako možete fotkati pokraj njihovih statua u prirodnoj veličini - Italo Svevo, James Joyce, Umberto Saba i drugi.


Vrijeme je da otkrijete čari Trsta i provedete šarmantni adventski vikend s mirisom mora.

Samo 2 i pol sata od Zagreba: Rustikalno imanje s Michelinovom zvjezdicom u kojem ćete poželjeti ostati Cormons - 46 Cormons - 45 Cormons - 44 +41 Cormons - 43
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju