Baš kada sam pomislila da nedostaje kreativne turističke ponude, za koje vikend putovanje, otkrila sam pravo skriveno iznenađenje. Drago mi je da sam ovo rustikalno imanje s Michelin zvjezdicom otkrila baš na jesen kada je cijeli kraj obojan jesenskim tonovima, zagasitim suncem, mirisima kestena i neodoljivim okusima vina, po tom poznate, Collio regije. No, vjerujem da ovo mjesto odlično pristoji svakom godišnjem dobu.


Nakon što prođete Goriziu, naći ćete se na vijugavim cestama kroz poznate vinograde u kojima sazrijevaju sorte poput Sauvignona, Pinot i Merlota. Nakon 45 minuta vožnje doći ćete do pitoresknog talijanskog mjestašca pod imenom Cormons, u blizini kojeg se smjestilo imanje obitelji Sirk, pod imenom La Subida.


Imanje je nastalo početkom 80-tih godina kada su Joško i Loredana, muž i žena, odlučili ostvariti svoj san. Sve što su imali je nasljeđe, staru kuću i imanje, koju im je Joškov otac ostavio u nasljeđe. Ovo obiteljsko carstvo raslo je s godinama, a ubrzo su im se u tom kreiranju pridružili i troje djece, Mitja, Tanja i Erica te uskoro i njihove bolje polovice.


Danas mogu biti ponosni na ovaj spoj modernog interijera, rustikalnog eksterijera, uklopljenog u netaknutu prirodu i šumu koja ih okružuje. Posebna pažnja, kod uređenja, posvećena je detaljima koji daju posebnu čar te pokazuju dugogodišnju tradiciju ovog mjesta. La Subida sadrži 17 smještajnih jedinica, svaka je posebna na svoj način, a ono što im je zajedničko su prostrane staklene stijene, zbog kojih imate osjećaj kao da ste dio prirode koja vas okružuje, te toplina drveta koja čini unutrašnjost pravim gnjezdašcem.

Ako ste ljubitelj dugih kupki, ovdje ćete uživati jer skoro svaki apartman sadrži veliku kadu nasred sobe, a čak možete isprobati i kupanje u medu i vinu koje će vas dočekati uz upute za pripremanje mirisne kupke za dušu i tijelo. Za parove koje vole iskusiti nešto posebno, La Subida je pripremila i pravo gnijezdo.“Il nido“ (tal. gnijezdo) je doslovno sakriven nabacanim drvima, u samoj šumi, a običaj je da se gosti tamo doprate tijekom noći, nakon večere, kako bi sam dolazak bio pravi doživljaj. Ne znajući tako što ih čeka, svakom gostu ovaj mali topli, minimalističkog dizajna, drveni apartman ostane u pamćenju jer nudi pravu izolaciju i intimu s pogledom na zelenilo drveća.

Cormons - 2 Cormons - 2 (Foto: Davide Colombo)


Tijekom ljeta, gosti se mogu osvježiti u otvorenom bazenu, a za one avanturističkog duha La Subida nudi smještaj u pravom „gipsy“ stilu, na otvorenom. Pa tako možete rezervirati sobu na sjeniku, gdje će vam uz udobni krevet, sjeno poslužiti kao dodatni prostor za odmor, a „luksuznom“ uređenju pridonijet će kristalni luster i pokoji antikni detalj namještaja. Za goste avanturiste osmišljena je i kupaona pod vedrim nebom pa se osvježiti možete i u kadi smještenoj u samoj šumi, uz drvene ležaljke za odmor.

Cividale del Friuli Cividale del Friuli (Foto: Davide Colombo)


Ono što La Subidu dodatno izdvaja je vrhunski restoran s Michelin zvjezdicom, Trattoria al Cacciatore, te novčano prihvatljivija L'Osteria koja nudi skoro jednako dobru domaću kuhinju. Sva hrana je home made i potekla je direktno s imanja, poput octa od grožđa, ili od obližnjih susjeda koji se bave proizvodnjom vina i ostalih delicija. Specijaliteti kuće su uvijek sezonski, pa smo tako uživali uz paštetu od gusje jetre, raviole punjenim vrganjima, talijansku pastu uz komade teletine u umaku od kestena, gljiva, jabuka i oraha, i odrescima svinjetine uz krumpir sa začinima. Između sljedova okus se „ispire“ sorbetom od limuna s dodatkom Sirk Della Subida aceto d'uva (octom od grožđa).


Kao dodatnu aktivnost, La Subida gostima na raspolaganje nudi vožnje biciklima i skuterima, kojima možete proći slikovite brežuljke Collio regije ili čak produžiti do mora, Trst je na samo 45 minuta vožnje.


Također, na imanju drže konje pa dan možete provesti s ovim elegantnim i dragim životinjama. Jahati ih možete u manježu uz instruktora ili na prostranom vanjskom terenu.
Mali gradić Cormons udaljen je 10 minuta od imanja, a ako se uputite do grada obavezno posjetite Enotecu Cormons, gdje stvarno ne možete pogriješiti u odabiru vina, a svakako preporučujemo Sauvignon. Cijene čaše vrhunskog vina je od 3 do 4 €.

Cormons - 30 Cormons - 30 (Foto: Davide Colombo)


Tijekom dana obišli smo nekoliko malih mjestašca, u okolici Cormonsa. Svako mjesto povezuje slična arhitektura manjih srednjovjekovnih gradića uz uske uličice, te obnovljene fasade u pastelnim bojama. Tako smo posjetilil Goriziu koja je također specifična zbog obilježene točke razdvajanja Italije i Slovenije, na tom mjestu se nekad nalazila granica i ograda, a danas je idealno mjesto za fotku.

Na putu ćete naići i na impozantan spomenik talijanskim vojnicima poginulim tijekom Drugog svjetskog rata – Sacrario Militare di Oslavia. Najbolju talijansku kavu možete popiti u gradiću Gradisca d'Isonzo ili produljite do Castello di Spessa koji se nalazi svega 15-ak minuta od Cormonsa, a nudi također idiličnu scenografiju za fotkanje. Želite li saznati nešto više o legendi kako je nastao most Il ponte del Diavolo i zašto su mačke u tom gradu postale legende, uputite se do Cividale del Friuli.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju