Estragon je aromatična biljka koja se iz Sibira uselila u vrtove diljem Europe. Poznat je i pod nazivima zmijska ili zmijina trava, kao i taragon, a latinski naziv Artemisia dracunculus nastao je kao spoj imena grčke božice i mitološkog zmaja zbog izgleda korijena. Kao začin za povrće i meso koriste se se svježi ili osušeni listovi.
Estragon pruža aromu octu i senfu, a u Francuskoj je nezamjenjiv dodatak začinske mješavine fines herbes uz čubar, vlasac i peršin. Zbog toga ga često nazivaju kraljem ili carem francuske kuhinje. Dodaje se i u kultni umak Béarnaise od pročišćenog maslaca, žumanjaka i octa.
Estragon
(Foto: Thinkstock/Guliver)
Estragon je omiljen zbog nježne "anisaste" arome i gorkasto-slatke note, a najčešće se dodaje preljevima za salatu, jelima od jaja te aromatiziranom maslacu. Od davnina se koristi za liječenje zbog svojih blagotvornih svojstava. Pomaže kod zubobolje, nesanice i smiruje živce.
Aromatizirani maslac
1/2 šalice maslaca
1/4 šalice svježeg lišća estragona
Žlica sjeckanog peršina
1/8 žlice limunova soka
po prstohvat soli i papra
Priprema:
1. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi dok ne omekša.
2. Nasjeckajte lišće peršina i estragona pa izmiješajte sve sastojke.
3. Oblikujte smjesu u kobasicu pa omotajte folijom.
4. Čuvajte u hladnjaku.
Savjet: Aromatizirani maslac narežite na listiće pa poslužite na vrućim odrescima.