Zaboravite na trenutak Barcelonu i Madrid. Jednako tako, zaboravite Valenciju, Bilbao i Sevillu. Kako za ljepotu veličina grada nije važna dokazuju i sljedeća tri, za španjolske pojmove, nevelika grada. U njima nema modernih nebodera, užurbanog života i velikih gužvi. O njihovoj povijesti najbolje ćete naučiti na ulicama i kafićima, razgovarajući s lokalnim stanovništvom.

Naravno, niti ovdje vam neće pobjeći sjajna španjolska gastronomija, a probat ćete je na mnogo autentičniji način nego u većim gradovima. Stoga, vrijeme je da s nama upoznate tri grada koja nisu velika, ali koja bi itekako valjalo posjetiti!

Salamanca

Salamanca je glavni grad i istoimena pokrajina u regiji Kastilja i Leon. Nećemo pogriješiti ako kažemo kako upravo ovaj grad igra veliku, ako ne i glavnu rolu kad se priča o školovanju u Španjolskoj. Naime, sveučilište u Salamanci najstarije je u cijeloj Španjolskoj, a osnovano je davne 1218. godine, čime je i četvrto prema „starosti“ na čitavu europskom kontinentu. Plaza Mayor, Campo de San Francisco i Plaza del Corillo mjesta su koja ćete rado htjeti obići u ovom gradu od 200 tisuća duša. Ako vam grad ipak dosadi, Madrid je udaljen tek 200 kilometara, a španjolske željeznice su izvrsne i pouzdane.

Salamanca - 2 Salamanca - 2 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Segovia

Još jedan čudesni grad u pokrajini Kastilja i Leon svakako je i Segovia. Grad naseljava tek nešto više od 50 tisuća stanovnika, a smješten je na pola puta između Madrida i Valladolida. Stari grad i akvadukt koji je nemoguće ne primijetiti dominiraju gradom i upisani su kao dio Svjetske baštine na UNESCO-ovu listu još prije 33 godine. Kraljevska palača Alcazar svakako je must see, dok je katedrala čudo za sebe. Izgrađena je u gotičkom stilu u 16. stoljeću, a da je bezveze ne opisujemo, dovoljno je „prevrtjeti“ našu galeriju i ostati paf.

Segovia - 1 Segovia - 1 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Avila

U istoj pokrajini smjestila se i Avila, koja ima tek nekoliko tisuća stanovnika više od Segovije. Stari dio grada, opasan zidinama i kulama, izgleda kao da ste se vratili u daleku prošlost, a Avila nosi još i nadimak „grad kamenja i svetaca“ jer se čini kako ima najveći broj romaničkih i gotičkih crkava po glavi stanovnika. Uostalom, čak je i španjolski pisac Jose Martinez Ruiz grad nazvao „najautentičnijim gradom 16. stoljeća“, pa nije ni čudo kako je veliki dio njega također završio na UNESCO-ovu popisu. Spomenute zidine svakako su najveća atrakcija, ali i gotičku katedralu nemoguće je zaobići.

Avila - 2 Avila - 2 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju