Jastog

Jastozi pripadaju porodici morskih rakova, koji svake godine američkom gospodarstvu donesu oko dvije milijarde dolara. Jastog se najčešće priprema tako da ga se živog ubaci u zakuhalu vodu. Meso je ukusno i fino, tako da u našim restoranima za kilogram uglavnom trebate izdvojiti 600 – 700 kuna. Kažu obožavatelji da okus vrijedi svake lipe...


Fugu
Već smo pisali o ubojitoj japanskoj ribi, čije meso ako nije dobro pripremljeno može dovesti do smrti. Sam proces pripravka je vrlo skup, jer fugu mogu pripremati tek kuhari s posebnom dozvolom, koji prolaze rigoroznu obuku i kontrolu.

Šafran
Najskuplji začin na svijetu - cijena mu za kilogram prelazi 20 tisuća kuna. To uopće nije čudno, s obzirom da za kilogram treba ubrati 150 do 200 tisuća cvjetova! Cvjetovi su jarko žute boje i začin ima prilično gorak okus, ali kad jednom ofarba rižu...


Govedina Kobe
Prava Kobe govedina proizvodi se od mesa posebne vrste Vagiu goveda u Japanu. Način uzgoja ovih goveda i dan danas je tajna, ali po nekim tvrdnjama, daje im se pivo i žitarice što mesu daje poseban okus. Kilogram često prelazi i cijenu od 300 dolara!

Beluga kavijar
Najskuplja namirnica na svijetu, čija cijena prelazi 5000 dolara po kilogramu. Kavijar se dobiva od ikre, tj. jajašca riba. Beluga se uglavnom služi na malom komadu tostiranog kruha, jer je grijeh s ičim drugim kvariti taj božanstveni okus.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju