Najbliži prijevod riječi brunch na hrvatskom bio bi gablec odnosno marenda. I dok neki izađu na gablec pod pauzom, ako stignu izdvojiti toliko vremena da sjednu u restoran za obrok, većina ipak staje na tome da hranu naruči u ured i jede uz računalo.

Vani su, pak, brunchevi u punom zamahu, a raj za ljubitelje ovog posebnog načina objedovanja, koji je kombinacija doručka i ručka, postao je Beč. Novi restorani s bogatom brunch ponudom niču skoro svaki tjedan, a s obzirom na jaku konkurenciju, njihova kvaliteta je neupitna.

Brunch se najčešće može naručiti između 10 i 16 sati, a u ponekim restoranima moguće ga je dobiti i tijekom cijeloga dana. Svatko može naći ponudu za sebe, ljubitelji mesa, vegetarijanci, vegani, oni s posebnim prehrambenim potrebama…

Pa sljedeći put kad se zaputite u Beč, ne zaboravite sjesti na brunch i nazdraviti s čašicom prosecca. Ovih 5 restorana preporučamo za bečko brunchevanje.



1. The Guesthouse Vienna

The Guesthouse je boutique hotel u samom centru grada, smješten odmah preko puta predivnog Albertina muzeja s jedne strane te Bečke opere s druge. Osim što ćete uživati u pogledu s terase, ovaj hotel nudi jedan od najboljih bruncheva u gradu. Naravno, budite slobodni svratiti i na ručak/večeru, jer izbor jela je stvarno odličan.

Iz ponude izdvajamo: Eggs Benedict i Café Au Lait, cijena 14 eura

Na bogatom meniju posebno izdvajamo poširana jaja, a 3 su vrste u ponudi: dobra Eggs Benedict, Eggs Florentine te Eggs Royal.

The Guesthouse nudi odličan izbor mueslia i porridgea, tu je još dimljeni losos, domaći vafli od krumpira, voćna salata, plata sa šunkom i sirom, a možete naručiti i već pripremljene kombinacije poput Albertina, Burggarten ili The Guesthouse doručka, s nekoliko vrsta šunke i sira, namazima, jogurtom s orašsastim plodovima, dimljenim lososom i još puno toga, no upozoravamo: porcije su dosta velike, pa slobodno možete ovaj obrok podijeliti između 2 osobe.

Svi sastojci su organskog porijekla, a postoje u opcije bez glutena.

Zanimljivost: subotom i nedjeljom u ponudi su i svježe kamenice, koje se nude u kombinaciji sa čašom šampanjca.

2. Ulrich

Ulrich je jedno od najpopularnijih mjesta u gradu za brunch i teško ćete naći stol vikendom bez rezervacije. Ulrich privlači mlađu ekipu, a tome doprinosi i sama lokacija restorana u jednom od "hip" dijelova Beča. I njihova ponuda je od organskih sastojaka.

Iz ponude izdvajamo: kruh od avokada (avocado na kruhu punog zrna s posnim sirom, chili prahom i limeta - avokado pastom). Uz to izvrsno ide sok od cikle i za kraj američke palačinke sa svježim voćem. Cijena: 13-14 eura.

Meni je prebogat da biste ovdje došli samo jednom, jer vrijedi probati puno toga. "Vegan wake up" doručak s popečcima od kukuruza, humusom od cikle, avokadom, štapićima od povrća, mini porridgeom s divljim bobicama i voćem, zeleni smoothie te odlična zapečena jaja sa slaninom ili španjolskom chorizo kobasicom.

3. Motto Am Fluss

Ovaj restoran smješten je na Dunavskom kanalu (koji se spaja s Dunavom južno od Beča), na samom pristaništu brodova gdje se možete ukrcati na neku od tura po Beču ili otploviti do Bratislave.

Najbolje je ovaj restoran posjetiti na proljeće/ljeto kada je toplije vrijeme i sjesti na terasu.

Dunavski kanal u ljetnim je mjesecima mjesto broj 1 za provoditi vrijeme u gradu. Kanal vrvi beach barovima, gdje možete staviti stopala u pijesak dok pijete koktel i na tren zaboraviti da ste u Beču, a ne negdje na plaži uz more

Ako ste baš jako gladni, za brunch u Motto Am Fluss preporučamo
"All day breakfast sandwich": tostirani "Madame Crousto" kruh s jajem, slaninom sa žara, sirom, avokadom, rajčicama, salatom i habanero majonezom, a ako želite zdraviju verziju, odaberite Chia seed porridge s rižinim mlijekom, voćem i granolom. Kao i u većini restorana u Beču, svo voće, povrće, jaja, meso, apsolutno sve je iz orgnskog uzgoja.

Također, odličan izbor: Avokado i banana smoothie s mangom i lješnjacima.

Za prosječan brunch uz piće ovdje ćete izdvojiti oko 15 eura.

4. Joseph Bistro

Joseph Bistro je pekara/cafe koja nudi odličan brunch u samom centru grada, u 3. Bezirku. Inače, sama pekara je poznata kao jedna od najboljih u gradu što se tiče kvalitete i širokog izbora svih vrsta kruha i peciva.

Brunch meni je bogat: od poširanih jaja preko svih mogućih vrsta peciva, nekoliko vrsta tosteva, zatim palačinke, muesli ili za one koji vole tradicionalno tu je "bečki doručak" s pecivom, domaćom marmeladom i kuhanim jajetom, a za vegetarijance omlet sa špinatom, sušenim rajčicama i gljivama.

Iz ponude izdvajamo: Američke palačinke na maslacu sa svježim sirom i bobičastim voćem, mélange. Cijena: 10.50 eura.



5. Le bol

Le Bol je francuski café smješten 5 minuta šetnje od Stephansplatza, dakle u samom centru grada, na trgu Neuermarkt. Cijeli café odiše francuskim šarmom, a éclair i ostali francuski kolači iz izloga vas odmah natjeraju da razmislite i ostavite mjesta za desert.

U ponudi su omleti, peciva s namazima te šunkom i sirom, 7 vrsta baguettea, razne salate te čak 12 vrsta tartinea, otvrenih sendviča s raznim nadjevima.

Tu su croissanti punjeni s nadjevom poput kozjeg sira i rukole ili lososa i tartarskog umaka te sa svježim sirom i šunkom.

Iz ponude izdvajamo: salatu s kozjim sirom sa žara, espresso. Cijena: oko 14 eura. A za malo veću glad odaberite Baguette Montpellier s dimljenim lososom, svježim hrenom, Dijon senfom, laganim vrhnjem i brusnicama, Café au lait. Cijena: 15 eura.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju