Iako je jedna od najmanjih država na svijetu, Monako je već nekoliko posljednjih godina zemlja s najdužim očekivanim trajanjem života. Monako se prostire se na tek 2 četvorna kilometra uz Sredozemno more, a u njemu živi otprilike 40.000 stanovnika.

Statistika pokazuje da monegaške žene u prosjeku žive 93,4 godine, a muškarci 85,5 godina, odnosno ljudi u prosjeku imaju očekivano trajanje života od 89,4 godine.

Slika nije dostupna Putovanja 20.000 kuna za najam garsonijere: Ovako izgleda život u najgušće naseljenoj državi u Europi

Dug životni vijek pripisuje se životu uz more, konzumaciji mediteranske prehrane, ali i sklonosti aktivnu životu, odnosno produženom provođenju vremena na otvorenom.

Japanci se često svrstavaju na ljestvice najdugovječnijih nacija svijeta. No u Zemlji Izlazećeg Sunca, u kojoj živi oko 127 milijuna ljudi, žene u prosjeku dosežu 87,3, a muškarci 81,2 godine. Zanimljivo je pripomenuti da na japanskom otoku Okinawa živi najviše stogodišnjaka na svijetu – 740 na 1,3 milijuna ljudi, od čega čak 90 posto čine žene.

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj iznosi 78,5 godina, odnosno desetak godina manje od stanovnika Monaka.

Zemlja u kojoj su ogromne šanse da vam vrate izgubljeni novčanik ili mobitel Japan - 1 +0 Japan - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju