Tristotinjak metara ispod zemlje, u blizini bosanskog gradića Konjica skriva se bunker Josipa Broza Tita. Nekadašnji predsjednik bivše Jugoslavije dao je izgraditi u najvećoj tajnosti u slučaju nuklearne katastrofe bunker za svoju obitelj i 350 najvažnijih političkih i vojnih suradnika.

Vojni objekt po imenu D-O "ARC" građen je pod velom tajnosti čak 26 godina između 1953. i 1979. godine u vrijeme hladnoga rata, a opremljen je najsuvremenijom tehnologijom onoga vremena. I danas se tu mogu vidjeti fiksni telefoni, pisaće mašine i druga poznata aparatura za komunikaciju iz sredine prošlog stoljeća.

Bunker se prostire na 6854 četvornih metara te se sastoji od tri dijela. U prvom ili maskirnom dijelu nalaze se nadzorna rezidencija, mjesto za tehničku podršku i uže osiguranje.

Otporan na nuklearnu katastrofu

Potom slijede metalna vrata debljine 1,20 metara i tunel koji vodi do centra atomskog skloništa koji može izdržati udar jačine 20 kilotona. Treći dio sastoji se protupožarnog sistema, klime, prostora za komunikaciju, spremišta za vodu i naftu te slično, kao i stambenog prostora za Tita i Jovanku.

Temperatura je u bunkeru između 21 i 23 Celzijeva stupnja, a vlažnost zraka od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Cijeli je prostor osvijetljen sa 6000 neonskih žarulja.

Danas ovaj bunker ima ulogu rijetkog umjetničkog muzeja za razne umjetnike iz cijeloga svijeta, ali predstavlja i podsjetnik na vremena u kojem su prijetnje nuklearnim ratom bile svakodnevna pojava. Može se posjetiti uz prethodnu najavu preko stranice VisitMyCountry.net.

U videu YouTube kanala "Great Big Story" zavirite u Titov tajni bunker u kojem je moguće preživjeti nuklearnu apokalipsu, a neke osebujne detalje provjerite i u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju