Zahvaljujući lokalnom predstavništvu Slow Fooda, Hrvatska se ove godine prvi put pridružuje obilježavanju Terra Madre Daya, dana koji promiče važnost bioraznolikosti i održive proizvodnje lokalne hrane.

U društvu čak 160 zemalja svijeta, time daje svoj obol u podržavanju očuvanja autohtonih proizvoda, lokalne gastro-tradicije i kulture te održive proizvodnje hrane, kao i razmjene kreativnosti i znanja unutar Slow Food mreže s ciljem izgradnje bolje budućnosti hrane za sve. Terra Madre Day u Hrvatskoj održat će se u ponedjeljak, 12. prosinca, u Privrednikovom domu u Preradovićevoj 18 u Zagrebu, od 16 do 21 sat, uz zanimljiv program i nekoliko kulinarskih iznenađenja. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.Terra Madre Day događaj je koji će vas približiti izvornoj i prirodnoj hrani, uz stavljanje posebnog naglaska na bioraznolikost i tradiciju. Taj dan bit će posvećen lokalnoj hrani, očuvanju tradicije i načina pripravljanja hrane koji predstavljaju našu gastro-kulturu i identitet. A upravo kroz očuvanje tih tradicija štiti se bioraznolikost našeg okruženja i potiče društveno-ekonomska održivost.

Tako ćete na stolu Slow Food Zagreb Agrama moći kušati proizvode s prestižnim pečatom Slow Food prezidija, pelješki varenik i češnjak iz Ljubitovice te degustirati vina od vinara proizvođača varenika i doznati sve o platformi prezidija koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način, snažno povezane s lokalnom kulturom i krajolikom.

Za drugim stolom moći ćete otkriti zanimljivosti o samoniklom jestivom bilju, dobiti savjete za vrtlarenje iz prve ruke, ali i razmijeniti stare sorte sjemena (OPG Svijet bilja). Uz to, na Malom placu, poznatoj "mobilnoj" tržnici lokalne organske hrane, moći ćete obaviti svoju zdravu nabavku i priupitati domaće OPG-ovce sve što vas zanima o hrani koju kupujete.U kuhinji vas čekaju posebni gosti, dio gastro-ekipe zanimljivog projekta Gypsy Table, "lutajućih" večera koje se održavaju uvijek na neobičnim i tajnim lokacijama, s posebnim temama, originalnim jelovnicima i različitim gostima chefovima. Na Terra Madre Day dolaze u improviziranoj varijanti pokazati kakve jednostavne a zanimljive delicije mogu pripremiti s pelješkim varenikom i namirnicama domaćih OPG-ova s Malog placa.

Terra Madre Day u Hrvatskoj posebnu pažnju posvetit će, kao i ostale zemlje koje ove godine obilježavaju ovaj dan, prvoj međunarodnoj Slow Food kampanji prikupljanja sredstava za nastavak njihovih aktivnosti u formi neprofitne organizacije i održavanje njihove uloge zaštitnika bioraznolikosti, pod nazivom Love the Earth, Defend the Future (Volite Zemlju, obranite budućnost).

Slow Food je najveći svjetski pokret za zaštitu tradicijske poljoprivrede i uzgojne bioraznolikosti. Postoji od 1989. godine, kada ga je u Italiji kao eno-gastronomsku organizaciju osnovao aktivist Carlo Petrini. Naziv Slow Food (spora hrana) izabran je kao odgovor na Fast Food (brzu hranu), s ciljem protivljenja navikama nezdrave prehrane.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju