Hodočašćenje po trkačkim utrkama ponekad često je više od medalje. Entuzijastima koji spajaju rekreativne uspjehe s istraživanjima novih destinacija itekako je važna lokacija. Na biranim mjestima zasigurno se nećete naći kako trčite „usred ničega“ s eventualnim pogledom na gradsko smetlište nego i obogatiti se za dozu kulture, povijesti, adrenalina ili dobre hrane.

Rock'n Roll Madrid; 26.4.

Utrka u Madridu je odličan povod da otputujete u Španjolsku, a razgledavanje počinje odmah nakon starta. Trči se kroz povijesni centar grada, a pogled možete baciti na Santiago Bernabéu – nogometni hram Real Madrida, Muzej Prado, Puerta del Sol, Palacio Real ili Kraljevsku palaču i druge znamenitosti, a sve to uz dobru mjuzu kojoj utrka i duguje ime. Nakon što prođete kroz cilj pregršt je mjesta na kojima cijeli grad slavi uz obavezno nazdravljanje. Osim toga, poznati su i po sjajno dizajniranim medaljama. Što jesti i gdje spavati pogledajte ovdje.

Marathon du Médoc; 7.9., Pauillac

Neke utrke se jednostavno ne trče na rezultat. Takva je i francuska trka u kojoj je šteta ne zastati na okrepnim stanicama koje nude sjajno vino, ali i specijalitete poput školjki, odreske i sladoled. U šest sati i 30 minuta, koliki je rok za utrku popiti se može sasvim dovoljno za solidan mamurluk, a samo najjači uspijevaju odoliti silnim slatkišima, siru i kolačima – pogotovo kad još svira sjajna muzika lokalnih bendova. Tko završi utrku, osim medalje ne dobiva energetsku pločicu i piće, nego bocu finog vina i čašu.

Vino Vino (Foto: Unsplash)

Transilvanija; 18.5

Utrke na 50, 80 i 100 kilometara u Rumunjskoj vode kroz netaknutu divljinu, a organizatori na svojim stranicama upozoravaju kako je ne treba podcijeniti. Iako se trči označenom trasom postoji opasnost od medvjeda i vukova. No trkači tvrde kako je iznimno iskustvo utrkivati se drevnim selima i divljim šumama, kao i ruševnim dvorcima da bi se stiglo do kuće Vlada Drakule u Sighisoari.

Paris-Versailles; 29.9.

Utrka koja počinje kod Eiffelovog tornja završava fantastičnom versajskom palačom i kako kažu Francuzi, trkački je klasik. Osim utrke od 16.2 kilometara trči se i kraća, što je idealan povod da ako još uvijek niste, posjetite Pariz bez obzira na formu. Odlučite li se za putovanje, pročitajte 7 čestih pogrešaka kojima turisti ljute Francuze

Atenski maraton; 10.11.

Jedinstveni na svijetu, atenski maraton ide rutom kojom je projurio glasnik Filipid tisućama godina prije. Trka počinje u gradu Maratonu i završava na stadionu Panathinaiko, a na putu se može uživati u drevnim građevinama i hramovima grčkih bogova. Odlučite li posjetiti majku svih maratona, snagu vratite neodoljivim mesnim mezama.

Uvati Vitar - 1 Aktualno Uvati vikend na Braču: 2 kotača, 400 natjecatelja i luda zabava

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju