Jedan od razloga zbog kojeg nam fritule ne uspijevaju kako bismo htjeli leži u tome što nismo na vrijeme izvadili sastojke iz hladnjaka.  Prije pripreme tijesta, oko pola sata do sat ranije izvadite ih da bi se zagrijali na sobnu temperaturu. Ako ste u žurbi jaja i čašicu jogurta ostavite u mlakoj vodi. 

Nemojte zaboraviti niti na "čep" žestokog pića. Rakija se tradicionalno dodaje u tijesto za krafne i fritule kako bi tijesto bilo prozračno i meko, a umjesto nje možete koristiti rum, konjak, maraskino ili rakiju od ruže koja daje finu aromu. 

Fritule će biti sočne i ako im dodate naribane jabuke, a neke kuharice tvrde da je tajna slasti upravo u žustrom miješanju tijesta sve dok se ne stvore mjehurići.

Dodajete li grožđice, najprije ih kratko prokuhajte u malo vode pa namočite u rum.

Jedna od pogrešaka koju činimo jest stvaranje gužve u loncu. Odjednom je najbolje pržiti tek nekoliko komada. Kad su skoro gotove, naglo pojačajte vatru i izvadite ih na upijajući papir. Pospite ih šećerom ili poslužite uz umak od čokolade.

Sastojci za fritule:

  • 400 g glatkog brašna
  • 4 žlice šećera
  • 2 jaja
  • 2 jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 naribana jabuka
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • limunova korica
  • ulje za prženje 

Priprema fritula:

  1. Umiješajte sve sastojke tako da dobijete glatku smjesu. Zagrijte ulje u loncu.
  2. Jednom žličicom vadite smjesu, a drugom je odvajajte u ulje. Pecite po četiri, pet fritula u isto vrijeme.
  3. Čim porumene, okrenite ih na drugu stranu i kratko pržite. 
  4. Izvadite ih na rešetku ili upijajući papir pa poslužite sa šećerom.

Bogat, ali nježan: "Kolač tisuću slojeva", koji se radi za Božić i Novu godinu Lapis cake - 3 Lapis cake - 4 Lapis cake - 1 +0 Lapis cake - 2

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju