Idete u glavni grad Italije i ne želite trošiti novce na ulaznice za muzeje i slične stvari? Ništa zato, Rim nudi toliko toga, pa se u njemu može uživati a da pritom gotovo ništa ni ne potrošite!

Pogled na grad

Možda najljepši pogled na grad puca s brežuljka Janikulum, drugog najvišeg u gradu. Odlična je stvar što do njega dolazite prolaskom kroz Trastevere, četvrt prepunu malih restorančića i kafića u koje ćete se poželjeti vratiti.

Vrt naranči


Jedan od skrivenih rimskih aduta, za kojeg turisti uglavnom ne znaju, svakako je Vrt naranči. Najljepše je doći predvečer, uzet bocu vina s boljom polovicom, i uživati u mirisu okolnih krošnji s pogledom na grad.
Posjet najstarijoj crkvi zapadnog svijeta Naravno, Rim je prepun crkvi, ali onu Sv. Ivana Lateranskog, osnovao je Konstantin Veliki još u četvrtom stoljeću. Ona je ujedno i jedna od četiri papine bazilike.



I opet u crkvu

Vrijedna je posjeta i crkva Sv. Petra u okovima, gdje se nalazi slavni Michelangelov kip Mojsija. On zapravo 'sjedi' na grobu pape Julija drugog, koji je ovdje pokopan. Spomenimo još da se crkva ovako zove jer se u njoj čuvaju okovi kojima je Sv. Petar bio okovan.

Ekstaza Svete Tereze


U crkvi (da, opet) Sv. Marije pobjedonosne, remek djelu barokne arhitekture nalazi se kip iz naslova, ispred kojeg treba stati i diviti se. Izradio ga je Gian Lorenzo Bernini, kao uostalom, i pola Rima.

Circus Maximus

Odite se prošetati po Circus Maximumu, najvećem trkalištu starog Rima. Ovdje su se nekad utrkivali s kočijama, a mjesto je danas dobro očuvano, tako da gotovo možete mislima vratiti 2000 godina unatrag.

Trajanov stup

Na stup u središtu Rima, nalaze se uklesani prikazi i povijest ratova između Rimljana i Dačana. Stup je visok oko 40 metara, a sagrađen je 113. godine prije nove ere.



Caravaggiova remek djela

Razgledajte nekoliko remek djela velikog slikara Michelangela Merisija, poznatijeg po nadimku Caravaggio. Ona se nalaze u baroknoj crkvi San Luigi dei Francesi, nedaleko slavne Piazze Navone.

Via Appia Antica

Nekad poznata pod nazivom 'kraljica dugih cesta', sagrađena je prije gotovo 2400 godina, kako bi povezala Rim s Brindisijem, gradom na jugu zemlje. Užvajte u šetnji u hladu drveća.

Posjetite Trastevere

Divna, predivna rimska četvrt! Kad vam dosade razgledavanja dođite ovdje, sjednite u kafić (ili na neki od spomenika) i uživajte upijajući atmosferu. Ovdje je sve živo, glazba se čuje, kao i temperamentni Talijani i gosti, a u svakom trenutku možete i pojesti izabrane delikatese talijanske kuhinje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju