Gubitak prtljage svakako je jedna od najgorih noćnih mora putnika. Teško je pronaći gori osjećaj nego kad ostanete zadnja osoba na aerodromu i čekate svoju torbu, pa konačno shvatite da ona ne dolazi.

Slično se dogodilo prije nekoliko tjedana na londonskom Gatwicku, kad su mnogi kuferi predviđeni za „ukrcaj“ ostali na tlu, a putnici su poletjeli. Došavši na odredište, teško da su bili sretni, a sve zbog jedne obične greške u sustavu.

Kad saznate za gubitak prtljage, prilično ste nervozni, jer primjerice izgubi li prijevoznik vašu prtljagu prilikom polaska, doći ćete bez praktički ičega, pa ćete biti prisiljeni, htjeli-ne htjeli, obnoviti garderobu i trošiti novac posve neplanirano.



No, s druge strane, ako prtljaga „nestane“ pri dolasku, to i nije prestrašna stvar. Potužit ćete se odmah osoblju na aerodromu koje će elektronički locirati vašu prtljagu i ako je moguće vratiti je. Naravno, ni ovo nije najzgodnije, ali gubitak kufera punog prljave robe (naročito ako ste išli na duži put) nije ni blizu strašan kao gubitak kufera u polasku.

Koliko se često prtljaga uopće gubi?


Istraživanja o gubitku prtljage diljem svijeta pokazuju kako je u 2016. godini 21,6 milijuna torbi ili kufera nepovratno ili privremeno izgubljeno. Ipak, to su pozitivniji rezultati od onih godinu prije, kad je izgubljeno 2 milijuna komada više, a brojevi kazuju kako se gubi 5,73 torbi na 1000 putnika. Gledajući situaciju prije 10 godina, riječ je o značajnom poboljšanju, jer je tad bilo 70 posto više izgubljene prtljage.

> Otkrio iskusni pilot: Što je turbulencija i trebamo li je se bojati kad letimo avionom?



Još detaljnije istraživanje provedeno među putnicima pokazalo je kako se 85 posto izgubljene prtljage vraća vlasnicima u roku od 48 sati, a sad je cilj tu brojku smanjiti na 36 sati.

I za kraj, ono najvažnije. Od sve izgubljene prtljage, samo 7 posto ih se više nikad ne vrati vlasnicima, dok svi ostali torbe i kuferi ipak nađu svoga „gazdu“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju